IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 28 feb 2016 / 16:10 uur

Hierom gaat het luikje van je vliegtuigraam open

Het kan verschrikkelijk irritant zijn als je bij het raam zit in een vliegtuig; tijdens het opstijgen en landen moeten de luikjes van je raampje open. Maar het is voor je eigen veiligheid, zo is te lezen op de website Quora. Die hebben het mysterie opgelost.

De luikjes moeten open zodat het personeel uit het raam kan kijken, legt een veiligheidsofficier uit. Zo kunnen de stewards beter inschatten welke kant van het vliegtuig de veiligste evacuatieroute heeft in geval van nood.

Evacuatie

Het is maar een klein onderdeel van de procedure om het personeel voor te bereiden op noodgevallen. Veiligheidsofficier Saran Udayakumar legt uit dat het opklappen van het tafeltje en het rechtop zetten van de stoelen er ook bijhoort. Als er iets fout loopt, kunnen deze maatregelen heel wat levens redden omdat de evacuatie veel sneller gaat.

Die snelheid is belangrijk: het personeel heeft slechts 90 seconden voor de evacuatie. Dat telt elke seconde: „Als de luikjes open zijn kunnen de stewardessen snel de omgevingsfactoren inschatten bij de planning van een mogelijke evacuatie”, legt Udayakumar uit. „De kans op een noodgeval is groter tijdens het landen en het opstijgen.”

Licht

„Overdag kan het openen van de luikjes ook helpen om de ogen van de passagiers sneller aan het zonlicht gewoon te maken. Als er iets misloopt en de passagiers geëvacueerd moeten worden, dan zorgt dit ervoor dat ze tijdelijk niet verblind raken door de plotse verandering van licht.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hierom gaat het luikje van je vliegtuigraam open
Sluiten