Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 19 feb 2016 / 13:42 uur

De tong van dit jongetje blijft maar groeien

Terwijl de meeste kinderen van 1,5 jaar oud moeite hebben met het wegwerken van groenten zoals broccoli en wortelen, heeft de kleine Riley Hindmarsh een ander probleem: hij heeft moeite zijn enorme tong in zijn mond te houden.

Moeder Elizabeth Hayden noemt het jochie een wonderkind. Artsen vertelden haar dat Riley na zijn geboorte niet langer dan 48 uur te leven zou hebben omdat hij een aantal aandoeningen had die te moeilijk waren om mee te leven. Toch is het kind inmiddels 20 maanden oud.

Zeldzaam syndroom

Riley werd te vroeg geboren en kwam ter wereld via een keizersnede in een ziekenhuis in de Australische stad Perth. „Hij was niet bij bewustzijn er werd meteen bij me weggehaald, nog voordat ik hem vast kon houden”, zegt Elizabeth tegen Daily Mail.

De volgende dag kreeg ze te horen dat haar zoontje aan het syndroom van Beckwith-Wiedemann leidt, een extreem zeldzame aandoening waardoor de tong van het kind met zo’n snelheid groeit, dat hij niet in verhouding is met de rest van het lichaam. Het syndroom komt maar bij 1 op de 14.000 mensen voor.

Riley heeft ook een aantal andere aandoeningen. Daarom is het volgens zijn moeder een wonder dat hij nog leeft. „Hij werd in vrij slechte staat geboren”, zegt ze. „De artsen dachten dat hij hooguit 48 uur zou leven.” Gelukkig was dat niet het geval.

Naar huis

Na zes weken in het ziekenhuis mocht Riley mee naar huis. Daar werd snel duidelijk dat zijn gigantische tong voor serieuze problemen zorgde. „Als we hem de fles gaven, kon hij niet meer ademen”, zegt Elizabeth. Riley’s tong blokkeerde ook zijn luchtwegen tijdens het slapen. De familie besloot daarom het jochie te laten opereren om de beweging van zijn tong te verbeteren.

Helaas heeft de operatie niet geholpen en moet Riley binnenkort weer onder het mes om zijn tong te laten verkleinen. „Zijn tong hangt uit zijn mond, je kunt zijn onderlip niet zien. Als hij bijvoorbeeld verkouden is, moet hij meteen naar het ziekenhuis omdat hij dan niet goed kan ademen”, zegt Elizabeth.

Van dag tot dag

Riley’s oudere zus Anna-Marie (10) is gelukkig een grote steun. Zij houdt van haar broertje zoals hij is. „Haar vriendjes en vriendinnetjes vragen waarom haar broertje zo’n grote tong heeft, en ze legt het rustig aan ze uit.” Volgens haar moeder is ze een grote hulp. „We bekijken het van dag tot dag en maken er het beste van voor hem”, besluit Elizabeth.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De tong van dit jongetje blijft maar groeien
Sluiten