Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 4 feb 2016 / 08:51 uur

Amerikaanse vrouw heeft plots Schots accent

Een accent kwijtraken, is al moeilijk, maar de Amerikaanse Linda Pereira uit Californië maakt het wel heel bont. Hoewel je zou verwachten dat de vrouw een dik yankee-accent zou hebben, spreekt de vrouw de laatste tijd opeens met een Schotse tongval.

Elektrische storm

De 50-jarige vrouw is slechts twee keer in haar leven buiten Amerika geweest. Toch heeft ze op mysterieuze wijze een nieuw accent te pakken. Volgens de vrouw komt dat door een ‘elektrische storm’ in haar hoofd, zo vertelt ze aan Daily Record. „Ik was op een avond met iemand op Facebook aan het kletsen, totdat ik me opeens niet lekker voelde. Ik had een vreemd gevoel in mijn hersenen, alsof er een heel grote bal vastzat. Plots leek deze ‘bal’ te knappen en was ik niet meer in staat te praten.”

Brits accent

Pas na een paar uur weet de vrouw weer wat woorden uit haar mond te krijgen, maar het gaat moeizaam. Ze besluit haar woorden vast te leggen om ze de volgende dag weer terug te luisteren. Maar de volgende dag beseft ze niet alleen dat ze moeilijk praat, maar ook dat ze met een Brits accent lijkt te spreken. De dokter weet uiteindelijk een stempel op het vreemde gebeuren te drukken. Linda heeft namelijk last van het Foreign Accent Syndrome, een aandoening waardoor iemand plots met een vreemd accent kan gaan spreken.

YouTube

Sinds het ongeval in oktober, verandert het accent van Linda met de dag, Soms lijkt ze Zweeds te spreken, soms Brits en de laatste tijd betreft het Schots. Op YouTube plaatst de vrouw regelmatig filmpjes om de buitenwereld te laten zien hoe dat dan precies klinkt, dat levert haar behoorlijk wat kijkers op. En het accent heeft nog meer pluspunten: volgens Linda wordt ze vaak beter geholpen in restaurants als ze een Britse of Schotse dag heeft.

Foreign Accent Syndrome, ook wel buitenlandaccent-syndroom, wordt meestal veroorzaakt door beroertes of trauma’s. Vaak komt het niet voor: op de hele wereld zijn er maar zestig mensen die er, voor zover bekend, ooit mee te maken hebben gehad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaanse vrouw heeft plots Schots accent
Sluiten