J. Geerdink
J. Geerdink Good vibes 23 jan 2016 / 12:15 uur

‘Zorgeloos drie kinderen? Dan op 23e beginnen’

Vrouwen die graag een gezin stichten met drie kinderen, kunnen het beste daarmee rond hun 23e beginnen. Dat stellen Belgische onderzoekers volgens De Morgen.

Uit het onderzoek blijkt volgens de krant dat veel vrouwen de factor tijd onderschatten bij afname van de vruchtbaarheid en tegelijkertijd de kans op een geslaagde zwangerschap door medische begeleiding overschatten. „Wie zonder al te veel risico’s en medische hulp een gezin met drie kinderen wil stichten, moet eigenlijk rond haar 23e beginnen", stelt docent Vroedkunde Ilse Delbaere.

Tienermeisjes

Volgens Delbaere is uit haar onderzoek gebleken dat ongeveer de helft van de ondervraagde tienermeisjes denkt dat pas rond het vijftigste levensjaar een duidelijke daling in vruchtbaarheid optreedt. Onder studentes ligt dat aantal rond 15 procent, terwijl nog eens 12 procent denkt dat de daling vanaf het 45e jaar optreedt. In werkelijkheid neemt de vruchtbaarheid bij de meeste vrouwen al tussen hun 30e en 34e flink af en daarmee ook de kans op een succesvolle zwangerschap.

Tegelijkertijd denken de ondervraagde vrouwen dat kunstmatige zwangerschap, zoals in-vitrofertilisatie (ivf), in ongeveer de helft van de gevallen uitkomst biedt, maar in werkelijkheid is de kans op bevruchting via ivf minder dan 20 procent. „We moeten opletten dat we geen hype creëren met valse verwachtingen, alsof het voor alle vrouwen oké is om te wachten tot je 40 bent. Wie kinderen wil, moet dat goed op tijd plannen", meent onderzoekster Delbaere.

Onderwijs

De docente vindt bovendien dat de seksuele opvoeding van vooral meisjes in het onderwijs zou moeten worden aangepast. „Nu wordt terecht de klemtoon gelegd op het vermijden van te vroege zwangerschappen. We zouden tegelijk moeten uitleggen dat te lang wachten ook niet goed is."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Zorgeloos drie kinderen? Dan op 23e beginnen’
Sluiten