Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 29 jan 2016 / 11:22 uur

Veel sporten is keiharde tijdverspilling

Had je ook van die goede voornemens om weer meer te gaan sporten dit jaar? Gooi ze maar gauw in de prullenbak, sporten is echt niet alles. Natuurlijk is beweging goed voor je. Maar veel sporten, is pure onzin.

Je lichaam raakt namelijk gewend aan de hoeveelheid beweging die het krijgt, blijkt uit nieuw onderzoek. Als je veel sport, raakt je lichaam daaraan gewend en verbrandt het niet per se meer calorieën dan dat van iemand die minder vaak sport. Die ene vriend die eeuwig in de sportschool lijkt te hangen, wordt dus niet meteen fitter dan jij als je maar af en toe een bezoekje aan het zweetparadijs brengt.

Metabolisme

Volgens de onderzoekers zou je lichaam zich aanpassen aan de activiteitenniveaus, waardoor het metabolisme (de stofwisseling) verandert en er minder calorieën worden verbrand. Aan het onderzoek deden meer dan driehonderd Amerikaanse mannen en vrouwen mee.

Sweet spot

Op een gegeven moment zou je lichaam een ‘sweet spot’ bereiken, waardoor de extra tijd die je spendeert aan een keiharde work-out, eigenlijk geen zin meer heeft. Je lichaam heeft zich daaraan aangepast. Er worden geen calorieën meer verbrand.

Volgens de onderzoekers zou dit kunnen verklaren dat mensen die heel graag willen afvallen en hiervoor heel vaak naar de sportschool gaan, vaak maar weinig resultaat zien. De leider van het onderzoek, dokter Herman Pontzer van de City University in New York, zegt dat dit dan ook laat zien dat alleen sporten niet genoeg is om gewicht te verliezen.

Gemiddeld actief

Pontze heeft met zijn team iets langer dan een week naar de voedselinname van de driehonderd mannen en vrouwen gekeken. Degenen met een gemiddeld actieve leefstijl (een wandelingetje naar het werk, twee keer per week naar de sportschool) leken het meest uit hun sporttripje te halen.

De fysiek heel erg actieve proefpersonen (sportschoolfanaten) bleken in deze studie dus niet meer calorieën te verbranden dan de mensen met een gemiddeld actieve leefstijl. De onderzoekers willen hier vooral mee duidelijk maken hoe belangrijk gezonde voeding is. Die heeft namelijk wel altijd invloed op het afvallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel sporten is keiharde tijdverspilling
Sluiten