Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Good vibes 13 jan 2016 / 14:22 uur

Raadsel ‘mysterieuze geluiden’ opgelost

Nederland was dinsdagavond in de ban van een mysterieus geluid: een zwaar, schrapend geluid dat doet denken aan blaasinstrumenten. Maar wat was het nou eigenlijk? Een industrieterrein, zoals werd gesuggereerd, de trompetten van de Apocalyps of toch buitenaardse wezens die ons eindelijk hebben gevonden?

Even leek het erop dat de speculatie over iets buitenaards er niet ver vanaf zat. RTL Late Night berichtte over een zonnestorm die zorgt voor akoestische zwaartekrachtgolven. Die bestaan niet. Ook werd er gesuggereerd dat de zonnestorm zorgt voor een magnetische verandering diep in de aarde. Wederom niet wat de herrie heeft veroorzaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=M0BvIySscEY

Samen met geofysicus Lennart de Groot van de Universiteit Utrecht, loste EditieNL het mysterie op. „Het gebeurt met name ‘s nachts, dan koelt het aardoppervlak namelijk af. De temperatuurverdeling verandert dan. Geluid wordt op deze manier teruggebogen naar het aardoppervlak en daardoor hoor je het over grotere afstanden dan overdag.” Een heel simpel natuurkundig verschijnsel, dus.

Canada

Het geluid werd voor het eerst in 2011 gehoord. Sindsdien zijn er talloze filmpjes online verschenen waarin het geluid te horen is. Het mysterie werd in Canada opgelost toen het geluid daar te horen was. „Iemand anders uit die stad is de volgende dag op zoek gegaan. Hij vond een graafmachine die het cement aan het schoon schrapen was in een skatepark dat aangelegd werd”, vertelt De Groot. Bang hoeven de mensen in het westen van Nederland dus niet meer te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Raadsel ‘mysterieuze geluiden’ opgelost
Sluiten