Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 26 jan 2016 / 17:06 uur

Onderzoek: een stamkroeg maakt je gelukkiger

Onderzoek aan de Universiteit van Oxford heeft bevestigd wat doorgewinterde cafégangers al langer wisten: het hebben van een stamkroeg maakt je gelukkiger.

Dit komt voornamelijk doordat stamkroeggasten vaak een grotere vriendengroep hebben en daardoor tevredener zijn over hun levenskwaliteit. Ook hebben vaste klanten juist minder de neiging om buitensporig veel alcohol te drinken dan mensen zonder een vaste stek, schrijft Telegraph.

Daarnaast blijkt: hoe kleiner, hoe beter. In een kleine kroeg zijn mensen eerder geneigd om een praatje te maken dan in grote ruimtes.

Enquêtes

Voor het onderzoek zijn enquêtes afgenomen in verschillende pubs in het Engelse plaatsje Oxfordshire. Het doel ervan is om het belang van cafés en restaurants tegenwoordig te onderstrepen.

„Vriendschap en een gemeenschap zijn waarschijnlijk de meest belangrijke factoren die ons geluksgevoel beïnvloeden”, zegt professor Robin Dunbar van de Universiteit van Oxford. „Het maken van nieuwe vriendschappen is echter iets dat alleen face-to-face kan. De digitale wereld is gewoonweg geen vervanging hiervoor.”

Steeds minder cafégangers

Ondanks de gezelligheid in de kroeg hebben Nederlandse cafés het steeds moeilijker om overeind te blijven. Sinds 2008 is het aantal gedaald met 13 procent naar zo’n 11.000 zaken, meldde het Centraal Bureau Statistiek begin januari. De reden dat mensen steeds minder in kroegen komen, zou onder andere te maken kunnen hebben met de prijsstijgingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: een stamkroeg maakt je gelukkiger
Sluiten