Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 6 jan 2016 / 10:15 uur

‘Man heeft al 30 jaar last van bad trip’

Wel eens gehoord van HPPD? Het staat voor ‘hallucinogen persisting perception disorder’ en leidde ertoe dat een Canadees 30 jaar lang gezichten zag wanneer hij naar bomen keek. De man gaf toe op zijn 21e eens met LSD te hebben geëxperimenteerd en moest daar vervolgens decennia lang de gevolgen van ondervinden.

Bad trip

Wanneer iemand een tripmiddel heeft gebruikt en diegene heeft daarna een akelige ervaring, noemt men dat een bad trip. Sommige mensen hebben daar langere tijd last van en hebben soms flashbacks. Meestal gaan die vanzelf weer over, maar sommige mensen behouden een vorm van flashbacks.

Vanaf het moment dat deze man LSD had gebruikt, zag hij gezichten in de bladeren en takken van bomen. En wat blijkt: het syndroom komt wel vaker voor. Gebruikers van LSD, MDMA, paddo’s en mescaline kunnen deze nare bijwerking hebben.

Filter

Henry Abraham, HPDD-expert, doet al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw onderzoek naar de aandoening: „Deze mensen krijgen net als ieder ander visuele informatie binnen, maar ze zijn niet in staat de ruis eruit te filteren”, legt hij uit. „Gewoonlijk filtert ons visuele systeem dit allemaal, maar bij deze mensen gebeurt dat niet. En het geeft ze een ongelukkig gevoel.”

De enige remedie zou zijn om je niet te focussen op de ruis, op die manier zouden de klachten minder worden of zelfs verdwijnen.

Reageer op artikel:
‘Man heeft al 30 jaar last van bad trip’
Sluiten