Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 4 jan 2016 / 19:00 uur

Jongeren Enschede geven herdenking geliefde zwerver

Voor veel jongeren uit Enschede was hij als een vader: de dakloze Arend Kerkhof (75). Op nieuwjaarsdag overleed hij. Marijke (20) en Ailleen organiseren een herdenking voor de geliefde man.

Bijna iedereen uit Enschede kende Arend, de 75-jarige zwerver die altijd voor iedereen klaarstond. „Hij schooide nooit om geld. Gaf dat zelfs aan anderen, als mensen bijvoorbeeld geen geld hadden voor boodschappen. Of als kinderen jarig waren. Hij was er altijd voor ons”, vertelt Marijke aan RTL Nieuws.

Geen einzelgänger

Arend koos er 40 jaar geleden zelf voor om zwerver te worden. Maar een einzelgänger was hij niet. In tegendeel, zegt Marijke. Hij kwam op voor kinderen die op straat gepest werden en vertelde jongeren die tijdens het uitgaan te veel hadden gedronken dat ze moesten oppassen met drank. Soms zette hij ze in een taxi en stuurde ze naar huis. Zwangere vrouwen die met tassen en aan sjouwen waren, schoot hij ook te hulp, door de tassen van hen over te nemen en ze bij hen thuis te brengen.

Niet verwacht

De dood van Arend kwam bij veel mensen in Enschede hard aan. „Hij heeft een week in het ziekenhuis gelegen. Mensen vonden het raar dat ze hem al zo lang niet hadden gezien. Maar niemand had dit verwacht.” Marijke weet niet waaraan Arend is overleden.

Ze zette het overlijdensbericht van de geliefde zwerver op Facebook. Ze kreeg veel reacties, waaronder die van Ailleen. De dames kenden elkaar niet, maar besloten toch samen een herdenking voor Arend te organiseren. Die vindt zaterdag plaats. „Hij verdient dit. Hij was hier beroemd en beroemde mensen krijgen altijd een herdenking.”

Veel aanwezigen

De herdenking begint om 19.00 uur op de Oude Markt in Enschede. De vrouwen hebben verschillende mensen bereid gevonden om iets over de bijzondere zwerver te vertellen. Ook de zoon van Arend zal erbij zijn. Na afloop laten de aanwezigen ballonnen voor hem op.

Dat kunnen weleens heel veel ballonnen worden. De Facebookpagina voor de herdenking ging maandag online en al 218 mensen hebben aangegeven te komen. Ook op de condoleancepagina stromen de reacties binnen. Hoe druk het wordt, maakt de vrouwen niet uit. „Als we hem maar kunnen herdenken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongeren Enschede geven herdenking geliefde zwerver
Sluiten