Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 14 jan 2016 / 15:20 uur

‘Honden kunnen menselijke emoties herkennen’

De hond wordt vaak de beste vriend van de mens genoemd. Dat komt misschien ook wel, doordat de trouwe viervoeters onze emoties kunnen lezen. Dat blijkt uit namelijk uit een onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Lincoln en Sao Paulo, zo schrijf Welingelichte Kringen.

Tijdens het onderzoek kregen de honden steeds een gezichtsuitdrukking en een geluid te horen. Daaruit bleek dat ze significant langer keken naar gezichtsuitdrukkingen en geluiden die met elkaar overeen kwamen. Dus als een bij een foto van een verdrietig iemand gesnik klonk, keken de honden langer naar de foto, dan wanneer er een lachsalvo werd afgespeeld.

Combineren

Volgens de wetenschappers is hierdoor bewezen dat honden niet alleen reageren zoals ze geleerd is, wanneer mensen om hen heen emoties tonen. Ze kunnen dus ook zelf de informatie van in dit geval hun oren en ogen combineren om een beeld te vormen van de emotie die mensen voelen.

,, Het is al lange tijd onderwerp van discussie of honden in staat zijn om menselijke emoties te herkennen”, vertelt Daniel Mills, een van de onderzoekers. ,,Onze bevindingen bewijzen dat voor het eerst. De honden in ons onderzoek zijn niet getraind van tevoren. Dat betekent dat het vermogen om emotionele aanwijzingen te combineren mogelijk aangeboren is. Aangezien honden zulke sociale dieren zijn, zou zo’n vaardigheid veel nut hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Honden kunnen menselijke emoties herkennen’
Sluiten