Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 14 jan 2016 / 15:30 uur

‘Griep treft mannen veel harder dan vrouwen’

Het is een virus dat bijna iedereen weleens treft en dat ervoor zorgt dat met name mannen hun bed niet meer uitkomen: griep. Voor veel vrouwen wil dat laatste soms nog wat dramatisch overkomen: is het aanstelleritis of misschien een slechte smoes om niet te hoeven werken?

Misschien wel geen van beiden, want het is voor vrouwen moeilijk voor te stellen wat mannen die geveld zijn door de griep voelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het virus mannen veel harder raakt dan vrouwen.

Harder getroffen

Volgens wetenschappers van Johns Hopkins University worden mannen veel harder getroffen door het virus influenza A dan vrouwen. Hoe dat komt? Het vrouwelijke sekshormoon oestrogeen beschermt vrouwen tegen de agressievere symptomen van het virus. Mannen hebben die bescherming niet.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat oestrogeen antivirale eigenschappen heeft tegen hiv, ebola en hepatitisvirussen. Daarop besloot het onderzoeksteam te onderzoeken of oestrogeen hetzelfde effect heeft bij een gewoon griepje.

Geen bestrijder

Dokter Sabra Klein leidde het onderzoek en met haar team kwam ze tot een interessante conclusie: oestrogeen zorgt ervoor dat het vermogen van het virus om zich te vermenigvuldigen, afneemt. En hoe minder replicatie van het virus, hoe minder ernstig de klachten. Mannen beschikken echter niet over een hormoon om de replicatie van het griepvirus tegen te gaan.

Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Psychology.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Griep treft mannen veel harder dan vrouwen’
Sluiten