Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 22 jan 2016 / 07:12 uur

“Gorilla Jambo redde mijn leven”

„Ik ben Jambo voor altijd dankbaar. Het is duidelijk dat het twee kanten op had kunnen gaan. Het is geweldig dat hij mij toen zo heeft beschermd.” Aan het woord is Levan Merritt, een man die bijna dertig jaar geleden als jongetje in het verblijf van een gorilla viel, maar dat overleefde. Met dank aan een gorilla.

Standbeeld

Het was op 30 augustus 1986 dat Levan een bezoekje bracht aan de dierentuin op het eiland Jersey. Het werd een bezoekje dat hij nooit meer zou vergeten en dat zijn leven veranderde. Zo voelt hij zich voor altijd betrokken bij de dierentuin. In de jaren na het incident keerde hij meerdere malen terug en zette hij zich in voor de realisatie van een standbeeld voor de gorilla.

Wat gebeurde er op die bewuste dag in 1986? Zijn moeder Pauline herinnert het zich nog als de dag van gisteren: „Toen hij uitgleed en in het verblijf terechtkwam, begon ik te gillen en te schreeuwen. Ik werd afgevoerd naar het café van de dierentuin, terwijl mijn man Stephen erbij bleef”, vertelt ze aan The Daily Mail.

TV-beelden

Levan lag bewusteloos in het verblijf terwijl een aantal hongerige apen om hem heen liepen. Maar gelukkig was daar Jambo, de gorilla die de wacht hield en voorkwam dat een van de apen de jongen iets aan zou doen. „Ik zag de dag erna pas wat er was gebeurd. Een van de zusters had het op breakfast TV gezien en vroeg ons of we de beelden al hadden gezien. Dat was de eerste keer dat ik het zag en ik weet nog dat ik mijn ogen niet kon geloven”, aldus Pauline.

Levan was op een muurtje van het gorillaverblijf geklommen en zes meter naar beneden gevallen. Daarbij brak hij zijn arm en liep hij een schedelfractuur op. Toeschouwers zagen vervolgens hoe de gigantische zilverrug Jambo het jochie benaderde en hem over zijn rug streelde. De gorilla wist de andere apen van Levan weg te houden, waarna reddingswerkers het verblijf konden betreden en de jongen eruit konden halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“Gorilla Jambo redde mijn leven”
Sluiten