Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 19 jan 2016

Geestelijk leider geeft homoseksuelen schuld van IS

Volgens de Russische leider van de orthodoxe kerk, Patriarch Kirill, valt de opkomst en steeds groter wordende aanhang van IS te verklaren. Hij beweert dat het allemaal te maken heeft met de westerse tolerantie op het gebied van homoseksualiteit.

Goddeloze beschaving

In een interview voor de website van de orthodoxe kerk doet hij zijn uitspraken, meldt The Independent. ,,IS creëert een beschaving die goddeloos is. We kunnen [gay] parades hebben voor de seksuele minderheden, maar als een miljoen Franse christenen protesteren en familiewaarden proberen te verdedigen, worden ze opgepakt door de politie.”

Oftewel: als je tegen liberale ideeën bent, is het ontsnappen van de westerse wereld de enige oplossing. En daaruit volgt extremisme.

Steun voor IS?

In hetzelfde gesprek lijkt het erop dat Kirill gek genoeg ook zijn steun uitspreekt naar IS. Hij beweert namelijk dat strijders ‘eerlijke mensen’ zijn, die hun daden doen op ‘religieuze beweegredenen’. Ook zegt hij: ,,Je wordt een strijder voor het kalifaat. Wat is een kalifaat? Het is een maatschappij dat gebaseerd is op vertrouwen in God, waar mensen de regels van het geloof volgen.”

Ondanks zijn omstreden uitspraken, staat Kirill op goede voet met de Russische president Vladimir Poetin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geestelijk leider geeft homoseksuelen schuld van IS
Sluiten