J. Geerdink
J. Geerdink Good vibes 31 jan 2016 / 15:10 uur

Duits politica: Vluchtelingen neerschieten bij grens

In Duitsland is met afschuw gereageerd op uitspraken van Frauke Petry, sinds afgelopen zomer voorzitter van de Duitse eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD). Volgens Petry moeten politieagenten bij de grens met Oostenrijk „vluchtelingen anders maar gewoon neerschieten”. De 40-jarige politica deed de uitspraken in een zaterdag gepubliceerd interview met de krant Mannheimer Morgen.

Volgens Petry heeft Duitsland „een veel efficiënter grensbeleid nodig om te voorkomen dat vele ongeregistreerde asielzoekers de grens oversteken". Wat haar betreft grijpt de grenspolitie veel eerder naar hun wapen om de vluchtelingen te stoppen. „Zoals wettelijk vastgelegd is", zegt ze in het vraaggesprek. „Geen agent zou graag op een vluchteling schieten en ik zie dat liever ook niet gebeuren. Maar als laatste middel moet het zeker overwogen worden."

Extreem-rechts terrorisme

De uitspraken van de AfD-voorzitter hebben tot veel ophef geleid in Duitsland. Vooral politici van politieke partijen links van het centrum zijn witheet. Konstantin von Notz van Die Grünen noemt de uitlating van Petry „onverantwoordelijk, zeker met het oog op recente aanvallen op asielzoekerscentra". Hij beticht de politica bovendien van „extreem-rechts terrorisme".

De in februari 2013 opgerichte AfD is in de peilingen momenteel de derde partij van Duitsland, het mag rekenen op zo’n 13 procent van de stemmen. Alleen de regerende CDU en SPD scoren hoger. Bij landelijke verkiezingen in september 2013 bleef de partij nog net onder de kiesdrempel van 5 procent. Het kreeg toen 4,7 procent van de stemmen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duits politica: Vluchtelingen neerschieten bij grens
Sluiten