Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 11 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

De volgende stap in je loopbaan

Succesvol solliciteren is vooral een kwestie van goed voorbereiden, zegt Aaltje Vincent in haar nieuwste boek. Ze is één van de bekendste loopbaancoaches van ons land.

Hoofdstuk 1 heeft als titel: voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding. Dat is belangrijk dus.

Belangrijk is nog niet eens het juiste woord, doorslaggevend past hier beter. Zonder voorbereiding sta je al meteen met 3-0 achter. Veel mensen realiseren zich dat onvoldoende.

Wat versta jij dan onder een perfecte voorbereiding?

Analyseer om te beginnen de vacaturetekst. Welke kennis en vaardigheden worden gevraagd en wat voor soort persoonlijkheid zoekt het bedrijf? Dan bedenk je bij al die eisen wat jij daar tegenover stelt. Dus niet enkel: daar heb ik ervaring mee. Kom in plaats daarvan met concrete dingen die je in het verleden hebt gedaan en die goed bij deze functie-eis passen. Bestudeer ook je cv en zorg ervoor dat je iedere vraag daarover snel kunt beantwoorden. Je kunt ervan uitgaan dat je selecteurs je aanbevelingen op LinkedIn al hebben gezien. Vertel hen in ieder geval dat je in een sollicitatieprocedure zit en ze daarom gebeld kunnen worden. Verder is het zaak om je goed te verdiepen in het bedrijf, via de website, social media en reviewsites als glassdoor.com en jobsome.nl. Leer begrijpen hoe daar geld wordt verdiend en hoe jij een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan de bedrijfsdoelstellingen. Al die informatie neem je mee het sollicitatiegesprek in.

Mag je ook vragen met wie je het sollicitatiegesprek hebt?

Als je dat nog niet weet, dan zou ik dat zeker doen. Het is goed om iets over de achtergronden en functies van deze mensen te weten, voor je aan het gesprek begint. Wat ik zeker ook adviseer, maar helaas maar weinig gebeurt: contact opnemen met mensen die daar werken. Dat kan heel makkelijk met behulp van LinkedIn. Leg ze uit wie je bent en vraag om advies.

Hoe belangrijk is de eerste indruk?

Een Britse onderzoeker bestudeerde duizend video-opnames van sollicitatiegesprekken en concludeerde dat het vooral draait om de eerste en laatste drie minuten van het gesprek. Dan gaat het om eenvoudige zaken als oogcontact en een stevige handdruk. Kom je bijvoorbeeld net van een plek waar veel gerookt is, dan kan dat funest zijn. Die geur blijft namelijk hangen. Maar het allerbelangrijkst is zelfvertrouwen. Recruiters merken het al snel als iemand niet oprecht is en zich onvoldoende heeft voorbereid. Zo iemand houdt z’n zenuwen meestal slecht onder controle.

Wat zijn veelgemaakte fouten?

In het eerste gesprek al denken dat het over salaris en arbeidsvoorwaarden gaat bijvoorbeeld. Dan vraagt een sollicitant meteen of het mogelijk is om iedere woensdagmiddag wat eerder naar huis te kunnen. Niet doen. In zo’n eerste gesprek gaat het vooral om gevoel. Zowel jij als het bedrijf moet het gevoel krijgen dat je met elkaar verder wilt. Wat ook nog vaak misgaat is dat sollicitanten geen vragen stellen.

Wat voor soort vragen kunnen dat zijn?

Over het werk, het bedrijf en de functie. Stel dat je tijdens de voorbereiding hebt gezien dat de onderneming vorig jaar een grote reorganisatie heeft doorgevoerd, vraag dan welke gevolgen dat heeft gehad en hoe zij naar de toekomst kijken. Dat getuigt van een goede motivatie, enthousiasme voor je vak en het feit dat je een weloverwogen loopbaanstap wilt zetten.

Over vijf jaar

Het is een vraag die in bijna ieder sollicitatiegesprek langskomt: waar wil je zijn over vijf jaar? Houd het antwoord dicht bij jezelf en je vak, adviseert Vincent in haar boek ‘Sollicitatiegesprekken doe je zo’. “Het is namelijk helemaal zo zeker niet dat je dan nog bij deze organisatie werkt. Geef vooral blijk van ambitie en vakkennis en zorg voor een rode draad in je loopbaanstap.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De volgende stap in je loopbaan
Sluiten