Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 25 jan 2016 / 20:40 uur

Bisschop licht mensen op met magische ALDI-olijfolie

Jezelf uitroepen tot aartsbisschop is al dubieus, maar wat Gilbert Deya vervolgens deed kan echt niet door de beugel. Hij maakte namelijk dikke winst op het verkopen van olijfolie van de ALDI door te zeggen dat het een kanker- en HIV-bestrijdend middel was, zo ontdekten twee reporters van The Sun.

Miljoen aan schenkingen

De 63-jarige geboren Keniaan, maar woonachtig in Londen, kocht bij de ALDI flessen in voor €2,60, gaf deze zijn zegen en verkocht ze vervolgens door voor €6,50 per fles. Deya is best populair in het Verenigd Koninkrijk en heeft zijn eigen kerk: Gilbert Deya Ministries met in totaal 36.000 volgelingen. Hij ontving in 2014 naar schatting 1,1 miljoen euro aan schenkingen.

Dat verdient hij niet alleen met zijn magische olie, er zijn meer rare dingen die hij verkondigt. Zo beweert hij dat hij koppels die moeite hebben met hun voortplanting kan helpen aan een mirakelbaby. Hierbij werd om een voorschot van 920 euro gevraagd en als er inderdaad een baby kwam, werd er verwacht dat er nog een grote schenking volgde.

Kinderhandel

Ook in Kenia is de man berucht. Deya zou daar verdacht worden van kinderhandel. In 2004, toen hij nog woonachtig was in Nairobi, viel de politie zijn huis binnen. Daar troffen zij negen kinderen aan, waarvan – zo bleek uit DNA-tests – er zes niet van hem en zijn vrouw waren. Drie jaar later moest hij voor twee jaar de cel in vanwege het stelen van een baby.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bisschop licht mensen op met magische ALDI-olijfolie
Sluiten