Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 7 dec 2015 / 08:32 uur

Waarom je kerst net zo goed alleen kunt vieren

Een op de vijf Nederlanders brengt kerst zonder familie door. Dat blijkt uit de jaarlijkse familiemonitor van netwerk Notarissen, een peiling onder 1700 Nederlanders. Twee jaar geleden lag dit aantal nog op een op de tien.

Conflicten

Ook komt naar voren dat bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) met één of meerdere familieleden geen contact heeft. Het gaat bijvoorbeeld om verbroken contacten binnen een gezin. Meestal gaat het om conflicten die jaren geleden hebben plaatsgevonden, geld en erfenissen zijn favoriete onderwerpen van conflict.

Voordelen

Natuurlijk hoef je geen kerst te vieren met familie. Sterker nog, er zijn genoeg redenen waarom je het dit jaar misschien maar beter alleen kunt vieren. Daar zitten namelijk een hoop voordelen aan vast!

1 Je kunt heel veel drinken (en eten)

Bij familiediners moet je je vaak toch een beetje inhouden – al is er altijd één oom die zich daar niet aan houdt. En dus nip je langzaam aan de goedkope wijn, terwijl je het liefst de fles zou pakken en die lekker in je eentje zou willen opdrinken. Hetzelfde geldt voor eten: geen amuses en vijfgangendiner, maar ordinair pizza of de kant- en klare kerstschalen van de Lidl. Als je alleen bent, mag je alles ongegeneerd naar binnen schuiven!

2 Je hebt weinig afwas

In het verlengde van het eerste punt: je hoeft ook weinig af te wassen. Niemand zit te wachten op enorme bergen servies na het kerstdiner, met de half gekauwde konijnenbout nog vastgekoekt op opa’s bord. En laten we eerlijk zijn: een afwasmachine is handig, maar niet als je allemaal braadsledes hebt die je toch met de hand moet wassen omdat ze niet in de machine passen. Als je alleen bent kan je ongestoord van je lelijke ontbijtbordjes eten – of nog liever, van wegwerpbordjes.

3 Je mist geen film

Heel leuk, al die geweldige kerstfilms op TV, maar als je naar de verplichte familiedineetjes moet gaan mis je die natuurlijk allemaal. Dus blijf thuis, plof op de bank en geef je helemaal over aan Sissy en The Grinch. Met een bak ijs op je schoot natuurlijk.

4 Je hoeft je niet op te doffen

Geen paillettenjurkjes die in je armen prikken, geen stijve overhemden en zeker geen hakken. Jezelf optutten voor kerst is best leuk, maar de kans is klein dat jouw familie echt waardering zal hebben voor het feit dat jij een klein fortuin hebt uitgegeven aan je uiterlijk. Dus doe het niet! Til jezelf over de schaamte heen en hijs jezelf in die lelijke kersttrui die je ooit op een rommelmarkt hebt opgeduikeld. Als hij nog naar pepernoten ruikt van die luie Sinterklaasavond, des te beter.

5 je hoeft niemand te pleasen

Er zijn altijd een paar vragen die je op familiediners standaard voorbij hoort komen? Meestal hebben ze te maken met een of meerdere dingen die jij nog niet bereikt hebt in je leven: relatie, een goede baan of een huis (of alledrie). Om jezelf het malen over goede antwoorden te besparen, kan je net zo goed kerst in je eentje vieren. En als je bemoeizuchtige tante dan echt zo graag antwoord op haar standaard vragen wilt, kan je altijd nog een kaartje sturen waarin je al je mijlpalen van 2015 nog even uiteenzet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je kerst net zo goed alleen kunt vieren
Sluiten