Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 23 dec 2015 / 11:22 uur

Vrouw sliep door bevalling zoontje heen

Een bevalling schijnt best een zware aangelegenheid te zijn. Een 24-jarige vrouw uit Birmingham ging het echter zo makkelijk af dat ze zich de bevalling niet eens meer kan herinneren. Waarom niet? Omdat ze tijdens de bevalling in diepe slaap was.

Aandoening

Dat klinkt misschien voordelig, maar Jody Robson lijdt aan het Kleine Levin Syndroom, of het Sleeping Beauty Syndrome, een zeldzame neurologische aandoening waardoor mensen soms dagen niet wakker worden.

Bij Robson zorgde de aandoening ervoor dat ze zich niet meer kan herinneren van de geboorte van haar eerste kind en ook een aantal kerstdagen zijn volledig langs haar heen gegaan. „Het ene moment sluit ik mijn ogen, het volgende moment word ik wakker en zijn we twee of drie weken verder. Ik heb hele vakanties gemist en ook hoogtepunten als de achttiende verjaardag van mijn zus.”

Verloren dagen

Op haar twaalfde deden de eerste symptomen zich voor tijdens een vakantie in het Spaanse Alicante. Ze viel in slaap en werd pas acht dagen later wakker.

Als Jody ontwaakt, is alles nog vaag. Het kan drie weken duren voor Jody weer normaal functioneert. Tijdens de herstelperiode, waarin ze slaapt, baddert en eet, heeft ze geen idee wat ze doet of zegt. Ze is afhankelijk van haar man Steven (29) om te weten wat ze in die verloren weken heeft gedaan.

Het is dan ook onoverkomelijk dat Jody mijlpalen in haar leven mist. Zo viel ze in een lange slaap bij de geboorte van haar eerste kind Harley. Ze herinnert zich niets meer van het moment. Toen ze twee weken later wakker werd, realiseerde ze zich dat haar buikje was verdwenen. Steven moest haar voorstellen aan haar eigen zoon en moest uitleggen wat er tijdens de bevalling was gebeurd. „Het zou een waardevol moment moeten zijn. Het is een van de frustrerendste dingen die ik heb meegemaakt. Het raakt me dat ik dat moment heb gemist”, stelt ze.

Kerst

En nu maar hopen dat Jody de kerstdagen wel bewust met haar familie kan doorbrengen. Vorig jaar viel ze in slaap op kerstavond en was ze pas op 12 januari 2015 hersteld. „Ik herinner me niets meer van kerst. Wel de aanloop er naartoe, maar niet de gezelligheid van kerstavond en de dagen erna.”

Artsen zitten met hun handen in het haar en weten niet hoe ze de vrouw kunnen helpen. Ze is al getest op epilepsie en narcolepsie, maar zonder resultaat. „Ik wil heel graag een diagnose zodat ik geholpen kan worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw sliep door bevalling zoontje heen
Sluiten