Syrische pennenverkoper heeft nu drie bedrijven
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2F95dfdecf6e68392a24fd571e39e047f0-1449220867.jpg)
Een Syrische vluchteling die in augustus 2015 werd gefotografeerd terwijl hij in Beiroet op straat pennen probeerde te verkopen, is het nadien aardig afgegaan. Hij runt drie bedrijven nadat hij 175.000 euro had ontvangen na een crowdfundingactie.
هذا حساب ناشطون غربيون تم إنشاؤه من أجل اللاجىء السوري "بائع الأقلام"للبحث عنه ومساعدته اتمنى التفاعل معهم@Buy_Pens pic.twitter.com/EjEYLOqOqS
— عبدالعزيز العودة (@Az_Aloudah) August 26, 2015
Drie bedrijven
De 33-jarige Abdul Halim al-Attar, vader van twee kinderen, opende twee maanden geleden een bakkerij. Daarna startte hij een kebabzaak en een klein restaurant. Het mooiste van alles: hij heeft zestien andere Syrische vluchtelingen een baan gegeven.
Syrian refugee father who once sold pens in Beirut's streets now owns 3 businesses https://t.co/bfSiJmIvBR pic.twitter.com/6jTZGJbamI
— Mashable (@mashable) December 3, 2015
De foto waarop te zien is hoe de man pennen verkoopt met zijn slapende dochter op zijn schouder, ging afgelopen zomer viral. Mensen van over de hele wereld waren geraakt door wat ze op de afbeelding zagen.
Een crowdfundingactie voor de man leverde duizenden euro’s op. „Het veranderde niet alleen mijn leven, maar ook dat van mijn kinderen en van mensen in Syrië die ik heb geholpen”, aldus de man. Al-Attar stelt dat hij zo’n 23.000 euro weggaf aan vrienden en familie.
Beter leven
Al snel wist hij ook het leven van zichzelf en zijn familie in Beiroet te verbeteren. Zijn vrouw keerde terug naar Syrië, de twee wonen momenteel dus apart van elkaar.
Meet Abdul and Reem. They are Syrian Refugees living in Beirut, #Lebanon & need your help!http://t.co/LFyCGjosMB pic.twitter.com/QCNXcCEtYJ
— #BuyPens (@Buy_Pens) August 27, 2015
Overigens heeft Al-Attar nog maar zo’n 40 procent van het geld van de actie ontvangen. Toch is hij dankbaar voor wat hij al gekregen heeft. „Ik moest mijn geld direct investeren, anders zou het verloren gaan”, vertelt hij.
Al-Attar en zijn zestien werknemers behoren tot een select groepje. Er zijn zo’n 1,2 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen in Libanon, maar de meeste van hen hebben alle moeite om werk te vinden.