Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 8 dec 2015

Stinkende wijn? Zo verhelp je het!

Heb jij wel eens een fles wijn in de gootsteen leeggegooid omdat er een geurtje aan zit? Niet doen! er is namelijk een makkelijke manier om de wijnaroma’s terug te krijgen, en het kost je maximaal 5 cent.

Stank

Je kent het wel: na een lange dag werk is niets aanlokkelijker dan op de bank ploffen met een glas wijn. Je opent die fles wijn die er al even staat, schenkt een glas voor jezelf in en brengt het glas naar je gezicht… Om hem vervolgens snel weg te zetten, want wat stinkt die wijn naar rotte eieren!

Weg ermee? Nee!

De meeste mensen zullen de inhoud van de fles meteen door de gootsteen spoelen, maar er is een andere oplossing. Het enige wat je nodig hebt om de ‘natuurlijke’ geur van je merlotje terug te krijgen is namelijk een muntje van 5 eurocent.

Muntje

Het is heel simpel. Graai eens in je spaarpot tot je een stuivertje vindt – laten we eerlijk zijn, heel veel meer zal er toch niet inzitten. Maak het muntje goed schoon met een schoon sponsje en gooi het vervolgens in je glas wijn en roer hem voorzichtig door je glas. Haal het muntje er weer uit en voilà, je wijn ruikt weer als nieuw!

Zwavel

De vieze geur komt namelijk niet door verrotting, maar door een gebrek aan zuurstof tijdens het gisten als de wijn wordt gemaakt. Als dit proces doorslaat worden de zuurstofatomen in de alcohol omgezet in zwavelatomen, waardoor de wijn naar rotte eieren of rubber gaat ruiken. Het koper in het muntje zorgt ervoor dat deze nare geurtjes verdwijnen.

Kortom: geef geen bakken met geld (paar euro) uit aan een nieuwe fles, want één stuivertje kan jouw vergeten fles wijn een heel nieuwe dimensie geven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Stinkende wijn? Zo verhelp je het!
Sluiten