Irene van den Berg
Irene van den Berg Good vibes 9 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

Stappenplan voor de startende belegger

Met de extreem lage rente op je spaarrekening, wordt beleggen een steeds aantrekkelijker alternatief. Maar bereid je wel goed voor als je gaat speculeren.

Stap 1: Bepaal hoeveel je kunt missen

Het is een inkoppertje, maar wel een hele belangrijke: beleg alleen met geld dat je kunt missen. En al helemaal nooit met geleend geld. Bij beleggen weet je immers nooit zeker of je je centen nog terugziet. Heb je nog nooit belegd, dan is het sowieso slim om met een klein bedrag te beginnen. Zie dat als leergeld. Heb je wat meer ervaring opgebouwd, dan kun je grotere bedragen inzetten.

Stap 2: Bepaal hoeveel risico je wil nemen

Het is niet de bedoeling dat je ’s nachts wakker ligt van je beleggingen. Denk er dus van tevoren goed over na bij welk risico jij je nog comfortabel voelt. Heb je geen stalen zenuwen, dan is het beter om je geld te verdelen over verschillende beleggingsproducten. Maar weet wel: hoe lager je risicobereidheid, des te minder rendement je kunt behalen. Of een belegging roekeloos is, hangt ook af van de looptijd. Beleg je bijvoorbeeld voor je pensioen over dertig jaar, dan kun je in het begin best wat risico nemen. Maar naarmate je doel dichterbij komt, is het slim om wat veiliger te beleggen.

Stap 3: Vergroot je kennis

Wil je met beleggen goed beslagen ten ijs komen, dan moet je weten waar je mee bezig bent. Op de website van de AFM kun je je kennis van beleggen testen. Heb je nog flink wat vragen fout, dan vind je op dezelfde website al flink wat informatie. Of koop het boek ‘Beleggen voor dummies’ en abonneer jezelf op een van vele nieuwsbrieven over beleggen, zoals VermogensVisie en IEX. Sommige van die nieuwsbrieven zijn wel betaald.

Stap 4: Ga aan de slag

Dan wordt het tijd om de theorie in praktijk te brengen. Om met beleggen te beginnen, heb je een beleggingsrekening nodig. Bij de meeste banken is die gratis en eenvoudig online te openen, bijvoorbeeld bij Alex of Binck. Als het goed is, weet je inmiddels wat meer van de verschillende beleggingsproducten (zie ook kader). Kies er één die bij je past. Dan moet je nog bepalen of je helemaal zelf wil gaan beleggen, advies wil inwinnen of je geld wilt laten beleggen. Aan dat laatste zijn vaak hoge kosten verbonden, dus dat is alleen rendabel als je met een flinke smak geld belegt.

Stap 5: Houd je kennis op peil

Heb je een beleggingsproduct aangeschaft, dan kun je niet achterover gaan leunen. Houd economische ontwikkelingen in de gaten en blijf op de hoogte van de koers. Hoe je druk je daarmee bent, hangt af van het beleggingsproduct dat je hebt gekozen. Een individueel aandeel vergt meer onderhoud dan een fonds met een beheerder.

Stelling:

Liever beleggen dan sparen? Deel jouw ervaring op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Verschillende beleggingsproducten

Aandeel: bewijs dat je – voor een klein deel – mede-eigenaar bent van een onderneming.
Mixfonds: een beleggingsfonds dat zijn vermogen spreidt over een mix van aandelen, obligaties, vastgoed en andere beleggingen.
Indextracker: volgt een index of sector. Groot voordeel is dat er geen duur betaalde fondsbeheerder is.
Turbo: geeft beleggers de mogelijkheid om met een hefboom te beleggen in onder meer aandelen, beursindices, valuta, obligaties, grondstoffen en beleggingsfondsen.
Obligatie: verhandelbaar schuldbewijs voor een lening.
Opties: een recht om een bepaald effect binnen een bepaalde periode te kopen of verkopen, soms tegen een vastgestelde prijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.