Paul Buckley
Paul Buckley Good vibes 2 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

Sinterklaas: tips voor het schrijven van gedichten

Sinterklaas is natuurlijk altijd gezellig, maar er is één onderdeel van het kinderfeest wat veel hulpieten het liefst overslaan: gedichten schrijven. Zinnen als ‘de Sint zat te denken, wat hij Hans zou schenken’ zijn natuurlijk uit den boze, maar hoe moet het dan wel?

Metro zet een paar dichttips voor je op een rijtje.

Inhoud

Wees hard, maar liefdevol. Sinterklaas moet leuk blijven, en een beetje Schadenfreude is natuurlijk het allerleukste. Maar kijken hoe je moeder probeert haar tranen binnen te houden terwijl ze je cadeautje uitpakt, gaat natuurlijk wel te ver. Bedenk dus hoe de verhoudingen binnen de groep liggen en pas je gedicht daarop aan: binnen bepaalde vriendengroepen kan de grap niet hard genoeg zijn, maar met je familie kun je het beste oude trauma’s en discussies onaangeroerd laten.

Laat gevoelige problemen liggen, maar vergeet niet dat de Sint ook steun en toeverlaat kan zijn. Als er iets ernstigs is gebeurd, kun je Sint best zijn medeleven of complimenten laten uitspreken. Hou dit in je achterhoofd en maak een lijst van woorden die je associeert met de gelukkige/je slachtoffer. Denk daarbij vooral aan goede anekdotes, indrukwekkende verhalen, reizen, typische karaktereigenschappen, relaties of bizarre gewoontes. Kies uit deze lijst een paar bruikbare onderwerpen. Daar kun je je verhaal omheen breien.

Structuur

Begin met het einde: je moet weten waar je gedicht naartoe gaat. Zorg dat je de clou kunt voorbereiden in de opbouw, zodat het gedicht gestructureerd is. Zo houd je de lezer bij de pinken. Verklap niet direct wat je cadeau is: de nieuwe onderbroek kan precies de noodzakelijke clou zijn voor je zwager die nooit zijn was doet. Denk eraan dat je gedicht en cadeau aan elkaar verbindt.

Hou het simpel: een Sinterklaasgedicht wordt geen hoogstaande poëzie. Maak het jezelf niet te moeilijk. Als je gedicht te ingewikkeld wordt, kun je er donder op zeggen dat degene die het voorleest vast gaat lopen. En dan mag jij uitleggen hoe het gedicht in elkaar steekt. Maak er dus ook geen productie van met verschillende karakters of stemmetjes.

Een simpel AABB of ABAB-rijmschema volstaat. Als dat je echt te simpel vindt, mag je ook wat meer uitdaging opzoeken: ga voor die klinkerrijm, of pak anders allerhande alliteratie mee. Zolang het gedicht maar een simpel en voorspelbaar ritme heeft.
De Sint schudt zo maar enkele rijmregels uit zijn mouw.

Afronding

Om daarop te testen, lees je je gedicht hardop door. Zo hoor je direct wat er allemaal niet lekker gaat. Pas waar nodig de tekst aan. Als je het zelf al lastig vindt, wat betekent dat dan voor de lezer, die de tekst niet eens kent?

Wees hierbij niet bang om te schrappen: liever drie goede dan drie goede en acht matige. Zo houd je de aandacht van lezers en luisteraars vast, en kun je ervoor zorgen dat je hele gedicht van goede kwaliteit is. En dan, als laatste stap: schrijf je gedicht in het net over, of werk het goed uit in Word. Een goeie opmaak, een correct kantlijn en een fatsoenlijk lettertype doen wonderen voor de leesbaarheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sinterklaas: tips voor het schrijven van gedichten
Sluiten