Sophie van Oostvoorn
Sophie van Oostvoorn Good vibes 20 dec 2015 / 11:26 uur

NL vanmiddag in WK finale handbal: handige weetjes

Onze handbalsters staan vanmiddag tegen Noorwegen om 17.15 uur in de finale van het WK handbal in Denemarken. Een unicum. Daarom hier wat basisregels en wat trivia die je tijdens de wedstrijd kunt roepen.

1
De bal mag met handen, armen, hoofd, romp, dijbenen en knieën willekeurig in elke richting geworpen, geslagen, gestoten, gestompt, gestopt en gevangen worden. Maar absoluut niet met onderbeen of voet, dan kan de speler een waarschuwing krijgen. Een keeper mag wel al haar ledenmaten gebruiken om de bal tegen te houden.

2
Ook is het niet toegestaan meer dan drie passen de bal in de hand te houden, de speelsters moet dan minstens één keer stuiteren en mogen dan weer verder. En wordt de bal met twee handen gevangen, dan moet de speelster na drie seconden weer verder pasen.

3
Als een speelster wil scoren, mag zij niet de lijn van het doelgebied overschrijden. Vandaar de mooie sprongen die de dames maken om toch dichter bij het doel te komen.

4
Van elk team staan er 7 speelsters in het veld, 6 veldspelers en 1 keeper. Het team speelt twee keer 30 minuten met een pauze van 10 minuten, maar in het geval van gelijkspel kan er een verlenging plaatsvinden van twee keer 5 minuten.

5
Als een speelster een overtreding maakt, kan ze een waarschuwing (gele kaart) krijgen en er twee minuten worden uitgestuurd of een rode kaart krijgen.

Dan nog wat trivia

  • Het moderne veldhandbal is in Duitsland ontstaan, eerst op het veld en later werd het ook in de zaal gespeeld. Maar een spel waarbij de bal met de hand wordt gespeeld, bestond al bij de oude Grieken.
  • Zaalhandbal is sinds 1972 een Olympische sport. Noorwegen is de jongste Olympisch Kampioen en de tegenstander van Nederland in de finale.
  • Spelers kunnen wel met 100 km/u de bal gooien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NL vanmiddag in WK finale handbal: handige weetjes
Sluiten