Metro
Metro Good vibes 9 dec 2015 / 19:31 uur

Nepvulkaan misschien antwoord op klimaatverandering

Tijdens de klimaattop in Parijs worden deze week veel mogelijke oplossingen voor de opwarming van de aarde besproken, maar eentje zullen de politici en wetenschappers waarschijnlijk links laten liggen.

Vulkanen zijn namelijk heel effectief in het terugdringen van de temperatuur. Toen in 1883 de Krakatoa in Indonesië explodeerde, waren temperaturen wereldwijd voor jaren ruim een graad lager.

Temperatuurstijging tegengaan? Simuleer een vulkaanuitbarsting!

Net zo is het mogelijk om piepkleine druppels zwavelzuur in de stratosfeer te laten. Hier zouden die, in combinatie met de aanwezige waterdamp, zonlicht reflecteren, zodat het aardoppervlak er niet door wordt verwarmd.

De kosten zouden wereldwijd rond de 6 miljard euro liggen, en de opwarming van de aarde stop kunnen zetten, aldus professor David Keith van Harvard.

Critici vrezen echter dat we daarmee van de regen in de drup belanden: we zouden schadelijke stoffen gebruiken om de gevolgen van schadelijke stoffen tegen te gaan. Ook zouden wereldleiders minder druk ervaren om klimaatverandering te minderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nepvulkaan misschien antwoord op klimaatverandering
Sluiten