Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 16 dec 2015 / 14:35 uur

Dwarslaesiepatiënt wil robotpak houden na proef

Van een rolstoel naar lopen met behulp van een robotskelet, dat overkwam de 32-jarige Ruben de Sain uit Nijmegen zo’n tien weken geleden. Jarenlang bracht hij zijn leven voornamelijk zittend door, nu kan hij zich staand verplaatsen en heeft veel minder last van pijn. Dat gevoel wil hij dan ook nooit, maar dan ook nooit meer kwijt.

Exoskelet

Tien jaar geleden liep Ruben een dwarslaesie op door een motorongeluk. Hij was een lange tijd rolstoelgebonden, maar door zijn revalidatiecentrum werd hij tien weken geleden uitgekozen voor een test. In deze periode werden zijn benen staande worden gehouden in een zogenaamd ondersteunend ‘exoskelet’, voor Ruben een godsgeschenk. ”Ik heb veel minder rugpijn, mijn buik en blaas hebben eindelijk weer vrijheid,” zegt hij tegen RTL Nieuws. ”Maar de grootste verandering is dat ik mensen eindelijk weer in de ogen kan kijken als ik tegen ze praat.”

Toch is het plezier maar van korte duur: maandag moet het exoskelet weer terug naar de revalidatiekliniek in Nijmegen. ”Het is niet het einde van de wereld, maar het is wel vervelend,” zegt hij. ”Het is ontzettend verslavend om na tien jaar weer te kunnen staan.”

Vandaag voor het eerst in 10 jaar weer wat stappen gezet… Was pittig! Maar met oefenen moet het goedkomen!! En weer ff 1.93m te zijn was ook wel ff lekker ☺️

Gepostet von Ruben de Sain am Montag, 14. September 2015

Crowdfunding

Ruben hoopt nu via een crowdfunding project genoeg geld op te halen om zelf een exoskelet te kunnen kopen. Helaas is dit een flinke klus, want het ding en de bijbehorende software kost 85.000 euro. Waarom verzekeraars het skelet niet kunnen vergoeden? Het pak is nog nooit eerder in Nederland gebruikt en daardoor tamelijk onbekend. Toch is het altijd nog goedkoper om een exoskelet aan te schaffen dan rolstoelgebonden te zijn, volgens Ruben. "Dwarslaesiepatiënten krijgen door het vele zitten en liggen vaak last van doorligwonden en andere ongemakken. Een ziekenhuisopname van een maand is ontzettend duur."

Uniek

De skeletpakken zijn niet in de winkel te koop, maar worden via één speciale leverancier aan de klant geleverd. Wanneer Ruben het geld bij elkaar sprokkelt is het bedrijf bereid om het pak aan hem te leveren. "Ik hoop het geld zo snel mogelijk bij elkaar te hebben, want het skelet moet maandag terug. Het lopen naar mijn werk, dat ga ik ontzettend missen."

Wil je het crowdfunding project steunen? Neem dan een kijkje op de website van Dreamordonate.

https://www.facebook.com/10156343466670608

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dwarslaesiepatiënt wil robotpak houden na proef
Sluiten