Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Good vibes 22 dec 2015 / 13:12 uur

Caféweetje: Noorderlicht kleurt ook je achtertuin

Vooral het noorden van Nederland, maar ook in onder meer Egmond aan Zee en Gelderland was dinsdagavond het Noorderlicht te zien. Sommige mensen reizen de wereld rond op zoek naar dit mystieke en bijzondere licht, terwijl het zo nu en dan ook gewoon vanuit je eigen achtertuin te zien is.

Wat is het Noorderlicht eigenlijk?

Het Noorderlicht is waar te nemen door een langdurige uitbarsting van de zon, een zogeheten geomagnetische storm. Bij zo’n storm worden grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd, die worden afgebogen door het magnetisch veld van de aarde. Dit effect levert het kleurrijke poollicht op. Het kan een gloed zijn of mistige strepen in de lucht, maar ook een soort vuurwerk.

Uitbarsting van de zon.

Altijd al het poollicht willen zien?

Dan maak je in Nederland niet een heel grote kans, maar in de buurt van de poolcirkel des te meer. Hier is het iedere nacht ergens wel raak, mits het helder is uiteraard. Populaire bestemmingen zijn IJsland en het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. In Nederland kun je ongeveer zeven keer per jaar Noorderlicht zien.

Aurora Borealis

Wat te doen als het hier te zien is?

Om het lichtverschijnsel te kunnen zien, is het verstandig om een donkere plek in een buitengebied op te zoeken. Helaas is kunstlicht niet de enige mogelijke storende factor. De maan geeft soms ook veel licht en daarnaast kan bewolking het zicht belemmeren. Maar als de condities optimaal zijn, dan wordt het vaak lange wachten absoluut beloond.

https://www.youtube.com/watch?v=i9FIe54Tefw

Het Noorderlicht gezien vanuit Friesland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Noorderlicht kleurt ook je achtertuin
Sluiten