Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 24 nov 2015 / 15:25 uur

Testpak laat zien hoe eng rijden met drugs op is

De testpersonen lijken een beetje op een kerstboom, maar het is allemaal voor een goed doel. Met dit speciale pak, ontworpen door autobedrijf Ford, kunnen mensen ervaren hoe het is om te rijden onder invloed van drugs.

De uitrusting

De gewichten, lichtjes en geluidjes die door het pak worden geproduceerd, zijn vergelijkbaar met de impulsen die je lichaam geeft na het gebruiken van cannabis, cocaïne of heroïne. Het pak bestaat onder andere uit gewichten aan de armen, knieën en ellebogen om bewegen moeilijker te maken. Daarnaast is er een klein vibrerend mechanisme bevestigd aan de hand om de echte bevingen na te bootsen.

Het meest afleidende onderdeel van het pak is volgens de proefpersonen toch wel de bril. Die zorgt er namelijk voor dat het zicht sterk wordt verminderd, er ontstaat een soort tunnelvisie. Aan de bril zit een koptelefoon vast die afleidende geluidjes in de oren laat stromen.

Het pak werd ontworpen door autobedrijf Ford, om jonge bestuurders te waarschuwen voor de gevaren van rijden onder invloed. Als je rijdt met drugs in je systeem is de kans namelijk dertig keer groter om betrokken te raken bij een dodelijk ongeluk.

Verschillende drugs

Maar wat is nu eigenlijk het effect van verschillende drugs op het lichaam? Er zijn natuurlijk heel veel verschillende drugs, maar de meest voorkomende zijn onder te verdelen in twee soorten: kalmerende en oppeppende drugs. Drugs als cannabis en heroïne horen bij de kalmerende middelen en zorgen ervoor dat je reactievermogen sterk omlaag gaat. De coördinatie en concentratie verminderen en de drugs maken je slaperig.

Stimulerende drugs, zoals bijvoorbeeld xtc, speed en cocaïne vervormen je waarneming. Ook kunnen ze je overmoedig, paranoïde en verward maken. Dit is logischerwijs heel gevaarlijk tijdens het rijden.

Campagne

Het pak is onderdeel van het opleidingsprogramma ‘Driving Skills for Life’ van Ford, dat jonge bestuurders bewust moet maken van de gevaren van rijden onder invloed. In verschillende landen hebben mensen al kennisgemaakt met de bijzondere ervaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Testpak laat zien hoe eng rijden met drugs op is
Sluiten