Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 8 nov 2015 / 13:54 uur

Opwarming van de aarde zorgt voor minder baby’s

Het is hartstikke warm voor een novembermaand en we omarmen dat lekkere warme weer allemaal graag. Toch is de opwarming van de aarde in veel opzichten helemaal niet zo handig. We kennen natuurlijk allemaal de verhalen van smeltende ijskappen en gaten in de ozonlaag, maar toch strekt het nog verder uit dan dat. Opwarming van de aarde kan zelfs op de lange termijn zorgen een flinke daling in menselijke voortplanting.

26 graden

Het National Bureau of Economic Research deed onderzoek naar de invloed van opwarming van de aarde op menselijk gedrag. Volgens het onderzoek, dat in september in papieren vorm werd gepubliceerd, is de opwarming van de aarde onder mensen beter zichtbaar dan dat we zelf in eerste instantie doorhebben. Vooral dagen boven de 26 graden hebben invloed op ons.

Minder seks of minder vruchtbaar

Deze warme dagen hebben vooral invloed op het voortplantingsgedrag van mensen. Hoewel je zou denken dat een beetje hitte juist een hoop zwoele uurtjes in de hand zou werken, blijkt het in de praktijk anders te gaan. Op elke dag dat het boven de 26 graden was, werden er negen maanden later significant minder kinderen geboren. Op koelere dagen werden er in verhouden wel weer meer kinderen verwekt. Volgens de onderzoekers van het bureau is het moeilijk te zeggen of het komt doordat mensen op warmere dagen minder seks hebben, of dat ze minder vruchtbaar zijn op hete dagen.

2,6 procent minder mensen

Volgens Alan Barreca, één van de hoofdonderzoekers, leidt één warme dag tot 1,165 minder geboortes. „Als we op deze schaal doorgaan met warme dagen, zal dat een vermindering van 2,6 procent in wereldbevolking beteken”, zo vertelt hij tegen Mashable.

Voor het onderzoek werden per maand geboortes tussen de jaren 1931 en 2010 bestudeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opwarming van de aarde zorgt voor minder baby’s
Sluiten