Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 2 nov 2015 / 17:55 uur

In dit restaurant betaal je wat je kunt of was je af

Elk gerecht is de specialiteit van het restaurant, op het menu zijn geen prijzen te vinden en je kunt zelfs een klusje doen in ruil voor een maaltijd. Met het betaal-wat-je-kunt-principe wil restaurant Mosaics in Bartow, een plaats in de Amerikaanse staat Florida, lokale honger bestrijden en het voor minder bedeelden mogelijk maken uit eten te gaan.
„Ik heb altijd geleefd volgens het principe dat het beter is om uit te delen dan te ontvangen”, zegt Libbie Combee, de eigenaar van het restaurant dat vorige week dinsdag de deuren voor het eerst opende, tegen WTSP.

Vrijwilligerswerk

Het principe is simpel. Mensen betalen in het restaurant wat ze kunnen en anders kunnen ze een maaltijd krijgen in ruil voor een uur vrijwilligerswerk. „Dat kan in het restaurant zelf zijn of bijvoorbeeld in het lokale buurthuis”, aldus Combee. Om voedselverspilling tegen te gaan, kunnen gasten kiezen uit kleine, middelgrote en grote maaltijden.

Het idee bedacht de vrouw drie jaar geleden al, maar ze kon tot dit jaar geen ruimte vinden om het uit te voeren. In samenwerking met vrijwilligers en een lokale organisatie die zich inzet voor daklozen, Habitat for Humanity, heeft Combee de ruimte omgebouwd tot restaurant.

„Mosaics (mozaïek, red.) staat voor een verscheurde gemeenschap. Maar als je alle stukjes samenbrengt, vormt dat een prachtig meesterwerk.” Hoe het er exact aan toegaat, zie je in de onderstaande video.

Reageer op artikel:
In dit restaurant betaal je wat je kunt of was je af
Sluiten