Puck Roest
Puck Roest Good vibes 4 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er als je 100 dagen geen alcohol drinkt

Nu de Gezondheidsraad adviseert dat we onze alcoholconsumptie moeten beperken, is deze uitdaging mogelijk wel een goede optie. De Belgische Nick Vinckier besloot honderd dagen geen alcohol te drinken en die beslissing heeft zijn leven veranderd.

Nadat een kater van de 24-jarige Belg maar liefst twee dagen had geduurd, gooide hij het roer om. Op z’n veertiende dronk Vinckier z’n eerste biertje en sindsdien was hij nog nooit gestopt. „Lichamelijk voelde ik me een compleet wrak en mentaal was ik zo breekbaar als een kind van 8”, schreef Vinckier op zijn blog. Hij gaf ook aan dat hij zich niet 24, maar juist 42 jaar voelde en dat het de hoogste tijd was om zijn levensstijl aan te passen.

Natuurlijk miste Vinckier in het begin de rode wijn bij een etentje en de biertjes in de kroeg. Maar na enige tijd merkte hij dat hij niet meer wilde drinken wanneer hij op stap ging. Het feit dat hij niet dronk, had veel effect op zijn ritme. Hij kwam vroeger thuis en lag niet het hele weekend met een kater op bed.

„De laatste honderd dagen waren zowat de beste van mijn leven. Ik voelde me niet alleen lichamelijk beter, ook mentaal had ik het gevoel steeds sterker te worden”, aldus Vinckier. Zo gaf de 24-jarige aan dat hij voorheen vaak dingen vergat, maar dat dit de afgelopen periode helemaal niet meer voorkwam. Maar het wordt nog beter. In de honderd dagen verloor Vinckier 10 kilo én zegt hij zo’n 1000 euro te hebben bespaard.

Toch was het geen gemakkelijke uitdaging. Volgens de Belg zijn veel jongeren verslaafd aan alcohol. Er werd dan ook vreemd gereageerd toen hij aangaf geen alcohol te drinken. „Als je stopt met roken, word je ontvangen als een echte held. Mensen wensen je proficiat, zijn trots op je en loven je ijzeren zelfdiscipline. Maar mensen reageren net wat anders wanneer je diezelfde mensen vertelt dat je geen alcohol (meer) drinkt”, schrijft hij. Zo kreeg hij vaak opmerkingen als ‘waarom zou je dat in godsnaam doen?’ of ‘is het voor een weddenschap?’.

Het waren honderd pittige dagen, maar de Belg zegt zeer tevreden te zijn met het resultaat. Zijn volgende uitdaging? Over zo’n twee weken rent hij een marathon.

Lees zijn hele weblog hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.