Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 2 nov 2015

Carrière maken door te ondernemen

Thomas Bunnik (31) maakte razendsnel carrière bij ABN AMRO, maar nam twee jaar geleden het rigoureuze besluit om op eigen benen te gaan staan.

Klopt het dat er geen studie op je cv staat?

Ik heb inderdaad niet het gebruikelijke carrière-pad gevolgd. Toen ik 11 jaar was had ik al een soort baantje bij de bioscoop. Kaartjes scheuren en de telefoon beantwoorden in ruil voor gratis films kijken. Na de middelbare school zag ik een studie eigenlijk niet zo zitten en ben ik een poosje in het restaurant van een vriend gaan werken.

Maar met alleen restaurant-ervaring op je cv word je niet aangenomen door een grote bank.

Tijdens een familiebezoek in New York – ik was een jaar of 20 – kocht ik wat kleren in de stad en nam die mee naar huis. Mensen hier in Nederland waren erg enthousiast over de stijl en niet veel later vloog ik weer terug om onderzoek te doen. Ik bezocht vijftien vestigingen en ben uiteindelijk voorgesteld aan de familie die achter het bedrijf zit. Ik kreeg het aanbod om een vestiging in Amsterdam te openen. Een waanzinnige kans, maar omdat ik geen ervaring, geen business-partners en ook geen financiering had besloot ik om het niet te doen. Maar een moment in het vliegtuig terug naar huis is wel bepalend geweest voor mijn carrière. Wow, dacht ik. Ik was blijkbaar in staat geweest om deze succesvolle mensen ervan te overtuigen om met mij in zee te gaan. Voor mij het moment waarop ik besloot om serieus op zoek te gaan naar een baan waarin ik mijn commerciële drive kwijt zou kunnen.

En die vond je bij ABN AMRO…

Eerst ging ik nog even aan de slag bij een bedrijf dat onder meer .eu extensies aan mkb-bedrijven verkocht. Ik begon als verkoper en was na acht maanden verantwoordelijk voor een hele vestiging. Daarna werkte ik nog bij een beleggingsdienstverlener en daar vroeg iemand of ik zin had in een baan bij ABN AMRO. Een dynamische, internationale omgeving die me ontzettend aansprak.

Toen ging het ineens bliksemsnel met je carrière. Waarom niet de bank trouw gebleven?

Het begon te knagen. Banken verdienen veel geld, maar de dienstverlening is niet altijd even goed. Het kan transparanter, eerlijker vooral. Ik geloofde alleen niet dat ik dat in een corporate omgeving snel voor elkaar zou krijgen. Zo ontstond het plan om als zelfstandig vermogensbeheerder verder te gaan. Ik verzamelde een paar slimme mensen om me heen en ben met het businessplan aan de slag gegaan.

Pritle heet je bedrijf. Hoe leg ik aan mijn moeder uit wat jullie doen?

We zijn een particuliere vermogensbeheerder en bij ons kun je heel specifiek al vanaf 10 euro beleggingsdoelen maken. Je wilt bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, een wereldreis maken en sparen voor de studie van je kinderen. Dat doel visualiseer je op onze site met een foto. Wij bieden je dan een online tool waarmee je in één oogopslag ziet wat er nodig is om die financiële ambities te realiseren en beheren tussentijds je vermogen.

Wat adviseer je mensen die werken bij een groot bedrijf, rondlopen met een idee en twijfelen of ze ontslag moeten nemen?

Denk er heel goed over na je of je de komende jaren twee keer zo hard kunt lopen. En als je eenmaal bent begonnen, houd focus en zet door. Er komen per jaar zeker 25 momenten waarop je twijfelt of je wel de juiste beslissing hebt genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Carrière maken door te ondernemen
Sluiten