stevv
stevv Good vibes 24 nov 2015 / 10:18 uur

Aziatische feestmenu’s als smaakvol alternatief

Het eeuwige gourmetten met kerst een beetje zat? Of gewoon eens een keer iets anders proberen tijdens de feestdagen? De Aziatische keuken biedt inspiratie genoeg.

Hoe vieren Nederlanders kerst en oud en nieuw? Met vuurwerk, oliebollen, gourmetten, een kerstboom, champagne en cadeautjes. Belangrijkste elementen: gezelligheid met de familie en (heel veel) eten en drinken.

Hoe zit dat eigenlijk in Azië, hoe vieren ze daar de feestdagen? Liza Poon, marketing director bij Coöperatie Oriental Holding Europe, vertelt: “Tegenwoordig viert men in Azië steeds meer westerse feestdagen. Ook voor de meeste Chinezen in Nederland zijn kerst en Nieuwjaar belangrijke feesten. Deze worden in grote lijnen op dezelfde manier gevierd als door Nederlanders: met veel gezelligheid. Feestdagen vier je vooral samen met familie, je neemt tijd voor elkaar. En als iemand er onverhoopt niet bij kan zijn, dan wordt die persoon echt gemist.”

“Chinese ouderen geven tijdens Nieuwjaar een speciale rode geluksenvelop aan kinderen – een lucky envelope – met daarin geld. Hiermee brengt die oudere zijn hartelijke gelukwensen over aan een kind.”

Speenvarken
En ja, ook eten en drinken horen erbij in Azië. Poon vervolgt: “Sterker nog, het is een heel belangrijk onderdeel in onze cultuur. Wat er tijdens de feestdagen zoal gegeten wordt? Je moet je voorstellen dat er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vooral véél gegeten wordt. Een uitgebreid Chinees banket bestaat uit van alles en nog wat: speenvarkens, kreeften, kip, vis, groenten. Bijzonder lekker!”

Om Nederlanders een smakelijk alternatief te bieden voor het gourmetten en fonduen, heeft de Aziatische supermarkt Amazing Oriental enkele bijzondere kerstmenu’s samengesteld. Poon: “Graag willen we mensen inspireren en uitnodigen om tijdens de feestdagen eens te proeven van de Aziatische eetcultuur.”

Gestoomde oesters
Dat maakt nieuwsgierig naar wat die kerstmenu’s te bieden hebben. Poon: “Dat varieert van oosterse gestoomde oesters en tempura-vis tot aan rendang pie, Thaise salade en gerechten met kip en eend. Kip omdat het sneller te bereiden is dan kalkoen, en eend vanwege de unieke smaak. Dit alles vergezeld van heerlijke kruiden en specerijen. Zo hebben we bijvoorbeeld een recept met geroosterde eend. En natuurlijk is ook aan het toetje gedacht, wat dacht je van Aziatisch gebak of een fris mangodessert als afsluiter!”

Groot voordeel: op het verse vlees en de verse vis na, zijn alle ingrediënten verkrijgbaar in één van de twintig winkels van de Aziatische supermarktketen of in de webshop van Amazing Oriental. Kortom, keuze genoeg voor iedereen die tijdens kerst of oud en nieuw eens iets totaal anders wil eten. En minstens zo verrassend en smaakvol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aziatische feestmenu’s als smaakvol alternatief
Sluiten