Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 2 okt 2015 / 14:35 uur

Wetenschappers ontwerpen luiers voor schildpadden

Luiers worden vaak gebruikt voor baby’s, maar nu zijn ze er ook voor dikkopschildpadden. Australische wetenschappers hebben de luiers ontworpen om de eetgewoontes van de dieren te bestuderen.

Lees ook: Schildpad laat onderwaterwereld zien

De luiers zijn gemaakt van T-shirts en kunnen met klittenband aan de lichamen van de dieren worden bevestigd. Er zitten gaten in voor de staart, kop en vinnen van de schilpadden en aan de onderkant zit een bakje waarin poep wordt opgevangen, dat meldt de Universiteit van Queensland.

Eetgewoontes

Het zou met behulp van de luiers mogelijk moeten zijn de uitwerpselen van dikkopschildpadden in de open oceaan te verzamelen. Op die manier willen Australische onderzoekers de eetgewoontes van de dieren onderzoeken. Daarnaast willen ze de gebieden in kaart brengen waar de schildpadden hun voedsel vandaan halen.

Lees ook: Schild schildpad hersteld met lijm en kabelbinders

De onderzoekers hielden tijdelijk zes dikkopschildpadden in een grote tank, zo konden ze testen wat de beste manier is om de poep van de 120 kilo wegende dieren op te vangen.

Klittenband

Er werd eerst door middel van een trechter geprobeerd uitwerpselen te verzamelen, maar dat werkte niet goed. De van T-shirts gemaakte luiers zijn volgens onderzoekster Kathy Townsend wel geschikt om de poep van de dieren op te vangen.

,,Tot onze verrassing, werkte het meteen perfect. De pakjes waren eenvoudig aan te trekken, zagen er goed uit en hoofdonderzoeker Owen Coffee kon de poepmonsters heel makkelijk verzamelen’’, zegt ze tegen BBC News.

De onderzoekers zeggen dat ‘de best geklede schildpadden op aarde’ inmiddels zijn vrijgelaten. Ze zwemmen weer zonder luiers rond in de oceanen. Het is nog niet bekend wanneer de wetenschappers de eerste dikkopschildpadden willen uitrusten met de luiers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschappers ontwerpen luiers voor schildpadden
Sluiten