Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 24 okt 2015 / 10:21 uur

‘Vriendschap met 106-jarige veranderde mijn leven’

Voor de Britse Hannah Manson was het niet ongewoon met oudere mensen in aanraking te komen. Als vrijwilligster van een breiclubje in een bejaardentehuis kom je toch vooral in contact met mensen die de 80 wel zijn gepasseerd. Toch begonnen haar ouders in haar omgeving te klapperen met hun oren toen ze vertelde hoe oud de vrouw was met wie ze een bijzondere band kreeg. Die vrouw leerde haar waar het in het leven om gaat.

Oude vrouw

Toen Hannah met haar vrijwilligerswerk begon, had ze niet verwacht dat ze er zo’n bijzondere vriendschap aan over zou houden. Al snel ontstond een hechte band tussen haar en de 106-jarige Edith Kaufmann. „Ik had nooit het gevoel dat we niet genoeg gespreksstof hadden of dat we niet genoeg gemeen hadden”, vertelt ze haar verhaal op de website van The Guardian.

Kaufmann was op haar 111e de op een na oudste persoon in het Verenigd Koninkrijk. Kort voor haar 112e verjaardag overleed ze. „Naarmate de jaren verstreken, verwonderde ik mij steeds meer over de kracht en de prestaties van het menselijk lichaam en zijn vermogen om te functioneren”, vertelt Hannah. „Ik verbaasde me erover dat Edith op haar 111e over elk onderwerp nog een goed gesprek met me kon voeren en dat haar geheugen nog zo goed was. Ze herinnerde zich nog de kleinste details uit gesprekken die 100 jaar geleden plaatsvonden.”

De vriendschap tussen Hannah en mevrouw Kaufmann ontstond langzaam. De eeuweling toonde haar oude foto’s en vertelde de verhalen erachter. „Edith had de geweldige reizen vastgelegd die haar en haar man Paul op meerdere continenten had gebracht. Ze gingen overal naar toe in een tijd dat internationaal reizen lastiger was dan nu”, vertelt ze.

Vluchten

Kaufmann groeide op in Wenen, maar moest Oostenrijk eind jaren 30 ontvluchten, omdat het leven voor Joden ondraaglijk werd. Zo kwam ze in Londen terecht, waar ze een nieuw leven opbouwde. „In de jaren dat ik bij haar op bezoek kwam, vertelde ik wel eens dat ik een weekendje wegging; om familie te bezoeken of om bijvoorbeeld een bruiloft te vieren. Ze schudde altijd haar hoofd als ik beschreef wat we zouden doen, vol ongeloof als ze was over zo’n uitbundige viering. Ze beschreef dan altijd haar eigen bruiloft, toen ze een ‘elegant marinepak en hoed’ droeg voor een ceremonie in de synagoge in Wenen, waarna ze een maaltijd nuttigden in het huis van haar ouders, enkel voor de familie.”

Hannah werd ook uitgenodigd op de verjaardagen van mevrouw Kaufmann. „Hoewel het door de Holocaust maar een klein groepje was, bleven die vieringen een belangrijk iets in haar leven. Wat me vooral bijstaat is de keer dat ze 109 werd, in 2012. Ik kwam erachter dat ze mogelijk de enige levende persoon is die exact dezelfde verjaardag (12-12-12) twee keer in haar leven heeft gevierd.”

Bijzondere band

Toen Hannah steeds vaker naar de bejaarde vrouw ging, besefte ze zich dat de bezoekjes net zoveel voor haarzelf betekenden als voor mevrouw Kaufmann. „Ja, er waren momenten dat ik liever langer in de pub was gebleven of dat ik liever niet de deur uit was gegaan op een koude winterdag. Maar wanneer dingen tegen zaten in het leven, als dingen me niet lukten, als vriendschappen en relaties ingewikkeld waren, waardeerde ik niets meer dan de mogelijkheid om mijn kijk op het leven weer te kunnen richten op daar waar het echt om gaat.”

Ze vervolgt: „Als de radio niet meer voor vermaak zorgt (te doof) en boeken lezen geen optie meer is (te blind) heb je alleen nog het plezier van gezelschap om je heen. Mensen die laten zien dat ze je niet vergeten zijn; dat je een persoon bent met gedachten en gevoelens. Om te zien hoe Edith het gezelschap van mensen meer waardeerde dan alle materiële zaken in het leven, was voor mij een sterke reminder van hoe we in het leven moeten staan.”

Hoewel sterven op je 111e niet echt onverwacht is, heeft Hannah wel het gevoel dat ze iets mist in haar leven. „Maar ik prijs mezelf gelukkig dat ik zo’n speciale band heb opgebouwd met zo’n bijzondere vrouw, die voor mij een vriendin was in elke zin van het woord.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vriendschap met 106-jarige veranderde mijn leven’
Sluiten