Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 15 okt 2015
Leestijd: 8 minuten

VN-jongeren: bakkie met Ban Ki-Moon of toespraak?

Vier kandidaten zijn over in de jaarlijkse strijd om VN Jongerenvertegenwoordiger te worden en de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Woensdag startten twee duo’s hun campagne met als doel: mogen afreizen naar de Verenigde Naties Klimaattop in Parijs, eind november (Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling) of naar de Algemene Vergadering van de VN in oktober 2016 (Jongerenvertegenwoordigers Algemene Vergadering VN).

Nacht van de VN

Zij werven anderhalve week lang stemmen. Tijdens een finale in de Nacht van de VN (vrijdag 23 oktober) wordt duidelijk wie de twee winnaars zijn. Metro voelde de vier kandidaten aan de tand. Kiezen zij bijvoorbeeld voor een kopje koffie met secretaris-generaal Ban-Ki Moon van de VN of spreken zij liever tijdens een jongerenevenement? Onderaan dit stuk vind je informatie over het stemmen.

Twee kandidaten Algemene Vergadering VN

Aileen van Leeuwen (21)

Woont in: Utrecht.

Dagelijks leven: Studeert Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en loopt stage bij VluchtelingenWerk Nederland.

Hobby’s: Reizen en fotograferen.

Kandidaat voor: Kandidaat voor: Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering VN.

Wat drijft jou om jongerenvertegenwoordiger te worden?

De vluchtelingenproblematiek is een urgent issue waar zelfs de politici geen oplossing voor weten. Ik geloof in de creatieve kracht van jongeren om oplossingen te vinden voor prangende vraagstukken. Als VN jongerenvertegenwoordiger vind ik het daarom belangrijk dat hun mening meegenomen wordt bij de besluitvorming over de vluchtelingensituatie in Nederland en Europa.

Wat wil jij als eerste regelen voor een ideale wereld?

Als eerst zou ik willen dat mensen minder vooroordelen hebben tegenover vluchtelingen en mensen van een andere etnische groep. Door mensen met elkaar in contact te brengen, worden vooroordelen verminderd. Daardoor beoordelen mensen een groep niet langer op basis van berichten in de media, maar op hun eigen persoonlijke ervaring.

Waar kom jij je bed voor uit?

Ik zet de wekker voor mijn campagne. Samen met de jongeren wil ik politici laten zien hoe creatief wij zijn in het bedenken van oplossingen voor het vluchtelingenvraagstuk. Als jongerenvertegenwoordiger zal ik er alles aan doen om te zorgen dat onze stem gehoord wordt in de politiek.

Wat wil jij van jongeren in Nederland weten?

Ik wil weten hoe de Nederlandse jongeren de toekomst voor zich zien wat betreft de vluchtelingensituatie in Nederland. Als je als Nederlandse jongere ergens voor staat, moet je dat delen met anderen. Zo bouw je aan de toekomst.

Op de koffie bij Ban Ki-Moon of spreken op een groot jongerenevent?

Op de koffie bij Ban Ki-Moon is een unieke kans om de stem van de jongeren op hoog politiek niveau te laten horen.

Sms Aileen naar 5040.

Sahar Afzal (18)

Woont in: Amsterdam.

Dagelijks leven: Zit in 6 gymnasium en zal volgend jaar gaan studeren aan the University College Amsterdam.

Hobby: Turnen, sinds haar 6e.

Kandidaat voor: Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering VN.

Wat drijft jou om jongerenvertegenwoordiger te worden?

Mijn grootste drijfveer is een van mijn vriendinnen die al 12 jaar in Nederland woont. Ze heeft geen verblijfstatus. Hierdoor mag zij niet naar school en werken. Ik wil mij gaan inzetten voor gelijke kansen voor iedereen. Ik geloof namelijk dat iedereen, ongeacht geloof, afkomst, sekse of geaardheid, gelijke kansen verdient.

Wat wil jij al eerste regelen voor een ideale wereld?

Gelijke kansen voor iedereen in een veilige wereld waarin je kunt zijn wie je bent en kunt worden wat je wilt. Zonder de angst veroordeeld of afgerekend te worden. Iedereen heeft het recht gelukkig te zijn. Ik wil een veilige samenleving nu en in de toekomst met en voor elkaar.

Waar kom jij je bed voor uit?

Het raakt mij als mensen gediscrimineerd worden op grond van geloof, afkomst, sekse of geaardheid. Ik verplaats mij in hun positie en denk bijvoorbeeld ‘wat zou ík doen als ik werd afgewezen voor een baan, omdat ik een vrouw ben?’ Ik zou hier mijn bed voor uitkomen en gelijk actie ondernemen.

Wat wil jij van jongeren in Nederland weten?

Ik wil weten van jongeren in Nederland waar zij mee zitten als het op gelijke kansen aan komt. Waarin worden zij belemmerd of voelen zij zich gediscrimineerd? Ik vind het belangrijk dat alle jongeren van verschillende niveaus en achtergronden met hun diverse meningen gehoord worden. Onze gezamenlijke toekomst begint tenslotte nu!

Op de koffie bij Ban Ki-Moon of spreken op een groot jongerenevent?

Natuurlijk spreken op een jongerenevent. Ik geloof in de kracht en creativiteit van jongeren. Ik zie mijzelf als de schakel tussen de ideeën van jongeren en de (inter)nationale beleidsmakers.

Sms Sahar naar 5040.

Kandidaten Duurzame Ontwikkeling

Max van Deursen (19)

Komt uit: Den Haag.

Dagelijks leven: Student Liberal Arts and Science: Global Challenges aan de Leiden University College (Den Haag).

Hobby’s: Reizen, basketballen.

Kandidaat voor: Jongerenvertegenwoodiger Duurzame Ontwikkeling.

Wat drijft jou om jongerenvertegenwoordiger te worden?

Tijdens mijn jaar als vrijwilliger in Tanzania, India en Nepal heb ik gemerkt dat ik het onwijs leuk vind om met jongeren samen te werken aan een betere, duurzamere wereld. Daarnaast vind ik het belangrijk dat jongeren verbonden worden met de politiek en invloed hebben. Hieraan werken geeft mij energie.

Wat wil jij al eerste regelen voor een ideale wereld?

Een platform creëren voor creatieve, vernieuwende en grappige ideeën waar we samen kunnen werken aan een duurzamere samenleving. De eerste stap in de richting van een ideale wereld is dat we echt betrokken raken bij duurzaamheid. Ik daag iedereen uit om mee te denken via de facebookpagina Op z’n Max.

Waar kom jij je bed voor uit?

Pompoensoep, een lange mountainbikeroute, zwemmen in de zee als er een algengloed is, vallende sterren of de supermaansverduistering, een kopje koffie met Ban Ki-Moon, een debat over de vrije wil, zonsopgang vanaf een bergtop, een dansoptreden van mijn zusjes, essay afschrijven net voor de deadline en een autovrije zondag in Brussel.

Wat wil jij van jongeren in Nederland weten?

Het liefst zou ik alle jongeren van Nederland in de grote vergaderzaal van de Klimaattop in Parijs zetten en horen wat er dan tegen de wereldleiders wordt gezegd. Wat zou jij zeggen tegen de wereldleiders? Dit is niet alleen een plan in gedachten. Deel dus jouw ideeën via opznmax.nl.

Op de koffie bij Ban Ki-Moon of spreken op een groot jongerenevent?

Ik verzamel al deze ideeën en werelddoelen van de Nederlandse jeugd niet voor niets. Ik ga bij Ban Ki-Moon op de koffie en zal hem versteld doen staan van hoe innovatief Nederlanders zijn om de wereld beter te maken!

Sms Max naar 5040.

Ramon Bril (24)

Woont in: Leiden.

Dagelijks leven: Nét afgestudeerd in Life Science & Technology, een samenkomst van Biologie en Chemie is; vrijwilliger bij de Hortus Botanicus in Leiden.

Hobby: Planten.

Kandidaat: Jongerenvertegenwoodiger Duurzame Ontwikkeling.

Wat drijft jou om jongerenvertegenwoordiger te worden?

Politiek gaat tegenwoordig vooral om eigen belangen, terwijl de natuur met grote snelheid verwoest wordt. Dat zien deed me pijn, dus wil ik me hard maken voor onze toekomst. En er is zoveel moois in de wetenschap, waar ik vandaan kom, waarmee we de problemen wél kunnen oplossen.

Wat wil jij al eerste regelen voor een ideale wereld?

Een oprechte kijk op de werkelijke problemen waar de mensheid nu mee zit. Laten we politiek een beetje kruiden met wat kennis en wetenschap. Geen onzin; wij moeten voorwaarts, in techniek en cultuur. Waar blijven de Thoriumreactoren? Waarom wordt er gelogen dat biodiesel iets goeds is voor het milieu?

https://twitter.com/ramonbril/status/651415252089839616

Waar kom jij je bed voor uit?

Zonlicht. Als ik zie dat het lekker weer is, kan ik niet in bed blijven, er is veel te doen. Er is geen beter gevoel dan aan het einde van de dag weten dat je veel hebt bereikt. Ik ben een optimist, dus ik kom gemakkelijk uit bed.

Wat wil jij van jongeren in Nederland weten?

Welke out-of-the-box ideeën ze hebben en koesteren. Waar ze van dromen, maar het niet durven uiten, omdat ze denken dat ze voor gek worden verklaard. Einstein kreeg zijn idee van relativiteit in zijn tienerjaren. Ik weet dat iedere jongere soms iets bedenkt waar nog niemand aan heeft gedacht. Vertel!

Op de koffie bij Ban Ki-Moon of spreken op een groot jongerenevent?

‘Even’ op de koffie gaan lijkt me leuk en leerzaam, maar een gesprek met een grote groep die zich durft te uiten, daar ga ik voor.

Sms Ramon naar 5040.

Wedstrijdinfo

  • Stemmen op Aileen of Sahar en Max of Ramon kan via www.jongerenvertegenwoordigers.nl/stemmen.
  • Sms’en kan ook. Stuur de voornaam van de kandidaat naar 5040.
  • De digitale stembus sluit op 23 oktober, 21.00 uur.
  • Die avond wordt in Pakhuis de Zwijger de Nacht van de VN gehouden.
  • De verkiezing van de Jongerenvertegenwoordigers wordt georganiseerd door NJR, het jongerennetwerk van Nederland.
  • De twee winnaars mogen zich twee jaar lang jongerenvertegenwoordiger noemen en Nederland afreizen om de stem van de jongeren te horen.
  • Deze stem nemen zij mee naar VN-toppen en andere (inter)nationale conferenties.
  • Op dit moment zijn ook er ook een Jongerenvertegenwoordiger UNESCO en twee Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken actief.
  • Alle info vind je op www.jongerenvertegenwoordigers.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VN-jongeren: bakkie met Ban Ki-Moon of toespraak?
Sluiten