Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 22 okt 2015

Schweinsteiger klaagt fabrikant aan om nazipop

De Duitse voetballer Sebastian Schweinsteiger heeft zijn advocaten op een Chinese speelgoedfabrikant afgestuurd. De middenvelder van Manchester United meent dat er een pop gebaseerd is op zijn uiterlijk en beroept zich op zijn portretrecht.

Het gaat om een speelgoedpop van een soldaat in een nazikostuum met een hakenkruis dragende adelaar. Speelgoedfabrikant DiD zegt dat het puur toeval is. „Het figuur moest op iemand van de Duitse Wehrmacht lijken. De pop heeft bewust een Arisch uiterlijk gekregen, maar Schweinsteiger is absoluut niet als voorbeeld gebruikt", laat het bedrijf dat in Hongkong zit gevestigd, weten in een statement.

Volgens Bild had een Nederlands bedrijf al een contract met DiD afgesloten om de poppen te gaan verkopen. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog maar de vraag. „Dit is een duidelijke schending van de rechten van Schweinsteiger. De pop lijkt sprekend op hem en draag een uniform met een hakenkruis. Bewust of niet, dit is een duidelijk geval van smaad en belediging”, zegt media-advocaat Ulrich Amelung tegen de Duitse krant.

De procedure om de verkoop van de soldaat een halt toe te roepen, is op dit moment gaande. Schweinsteiger en zijn management willen niet reageren op de zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schweinsteiger klaagt fabrikant aan om nazipop
Sluiten