Metro
Metro Good vibes 18 okt 2015 / 12:45 uur

Mobielpielen funest voor relaties

Turen op je smartphone, terwijl je met iemand samen bent, kan funest zijn voor je relatie.

Telefoonphubbing wordt het ook wel genoemd. Continu pielen met je mobiel, terwijl je vriend, vriendin, man of vrouw gewoon tegenover je aan tafel zit. Daarmee kan je relatie compleet naar de knoppen gaan, stellen wetenschappers van de Baylor University in Texas. Onderzoekers van die universiteit kwamen erachter dat 46 procent van de ondervraagden het bloedirritant vindt als de partner in zijn of haar aanwezigheid vooral aandacht heeft voor het smartphonescherm. 37 procent voelt zich er zelfs depressief door. Metro sprak Meredith David, professor aan Baylor en een van de onderzoekers.

Waarom wilde u dit onderzoek doen?

,,Het is een veel voorkomend verschijnsel, we zien het bijna overal. In restaurants bijvoorbeeld, zitten koppels tegenover elkaar aan tafel. Ze praten niet, maar hebben aandacht voor hun smartphone. We wilden onderzoeken hoe vaak dat gebeurt en wat de gevolgen zijn voor een relatie."

Als er een stilte valt

Hoe voer je zo’n onderzoek uit?

,,Door stellingen te geven als ‘mijn partner legt zijn smartphone zo neer, dat deze altijd te zien is’, ‘mijn partner heeft zijn smartphone altijd in de hand als we samen zijn’, ‘tijdens het praten tuurt mijn partner op zijn mobiele telefoon’ of ‘als er een stilte in ons gesprek valt, kijkt mijn partner meteen op zijn mobieltje’."

Wat heeft u eigenlijk ontdekt?

,,De antwoorden tonen aan dat 46 procent van de ondervraagden te maken heeft met een mobielpielende partner. Bij 22 procent van hen ontstonden er conflicten binnen de relatie, 36 procent voelt zich depressief. 32 procent van de ondervraagden waren met hun relatie nog zeer tevreden."

Adviseer je stellen nu om maar geen smartphone meer te gebruiken als men samen is?

,,Mensen die steeds kortstondig door hun mobieltje worden afgeleid, zien dat zelf niet als een probleem. Degene die op dat moment bij hem of haar is, vindt het echter heel irritant. Het gaat er dus om hoe je het mobieltje gebruikt."

Wat is de betekenis van uw onderzoek?

,,Dat duidelijk wordt dat iets heel gewoons als een mobiele telefoon, een negatief effect kan hebben op het welzijn van mensen. Omdat het gebruik van smartphones toeneemt, helpt een onderzoek ons te begrijpen hoe je beter met mobiele telefoons om kunt gaan. Dat is positief voor je relatie, maar ook voor je persoonlijk welzijn."

Meredith David:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mobielpielen funest voor relaties
Sluiten