Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 7 okt 2015 / 07:00 uur

Meisje (12) niest ruim 12.000 keer per dag

We gaan weer richting de herfst, dus de eerste griepgolf zit ons alweer op de hielen. Bereid je maar vast voor op een tijd vol hoesten en proesten. Mocht je tijdens het snotteren veel medelijden met jezelf hebben: het kan altijd erger. Zoals in het geval van de twaalfjarige Katelyn Thornley. Bij haar blijft het niet bij een snotneus. Nee, het meisje niest wel 12.000 keer per dag.

Uitlachen

Per minuut is het meisje uit Angleton, Texas zo’n twintig keer aan het niezen. Heel vermoeiend natuurlijk. Vandaar dat de puber ook niet meer naar school gaat. Niet alleen omdat het niet kan, ook omdat haar klasgenootjes haar uitlachen om haar niesprobleem, zo vertelt ze aan KTVT-TV.

Pijn

Het probleem begon een paar weken geleden voor het eerst. Sindsdien kan Katelyn niet meer stoppen met niezen. Ze heeft al zes doktoren bezocht, maar allemaal zitten ze met de handen in het haar. Voor Katelyn maakt het niet meer uit wat voor onderzoek of medicatie ze krijgt, ze wil gewoon van haar probleem af. „Ik heb de hele dag door pijn. Mijn benen zijn slap, ik kan niet eten. Het maakt me niet uit wat ze met me doen, zolang het niezen maar stopt."

Ontspannen

Omdat ze constant aan het niezen is, kan Katelyn niet meer de dingen doen die ze doorgaans graag doet. Om toch een beetje te ontspannen luistert ze naar muziek van the Beatles. „Soms zou ik willen dat ik even uit mijn lichaam kon gaan. Dan zou ik naar mezelf kijken terwijl ik lag slapen. Want zelfs in mijn dromen nies ik nog."

Lees ook: Man niest na 44 jaar een stukje speelgoed uit

https://www.youtube.com/watch?v=5IZ_CB6jVBE

Zenuwtrek

Volgens een Amerikaanse arts, Mered Parnes, kan het probleem te maken hebben met een tic, zo vertelt hij aan de nieuwszender. Hij denkt dat het probleem vergelijkbaar is met een ziekte als Gilles de la Tourette. Tics steken vaak in de kindertijd de kop op. Op latere leeftijd nemen ze dikwijls weer af en verdwijnen soms weer helemaal, vertelt de dokter. Hoewel Katelyn helemaal gek wordt van haar zenuwtrek, ziet ze er toch ergens nog de positieve kant van in. „Als iemand nu roept dat hij niet kan stoppen met niezen, kan ik zeggen dat ik dat écht heb meegemaakt."

Reageer op artikel:
Meisje (12) niest ruim 12.000 keer per dag
Sluiten