Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 13 okt 2015 / 14:57 uur

De vijf meest legendarische interviews in Playboy

Goed nieuws: Playboy stopt met het publiceren van naaktfoto’s. Eindelijk tijd om die stapels ongelezen interviews in alle rust door te nemen. En we kunnen je vertellen dat daar behoorlijk interessant materiaal tussen zit. Zo publiceerde het blootblad in 1965 het langste interview met Martin Luther King ooit en sprak Playboy John Lennon vlak voor zijn dood.

Vijf legendarische interviews uit de geschiedenis van Playboy.

1. Miles Davis, 1962

Het eerste interview waarmee Playboy wereldwijd scoorde, was een voor die tijd gedurfd gesprek met Miles Davis. De legendarische jazzmuzikant stond bekend als hard en wreed, maar in dit interview liet hij eindelijk eens zijn zachte kant zien toen hij het over zijn vrouw Frances had.

Verder nam hij niet bepaald een blad voor de mond over racisme en de vooroordelen van blanke Amerikanen. Ook sprak hij openhartig over de voortdurende strijd tegen zijn heroïneverslavingen. Lees hier het complete interview.

Op de middelbare school was ik de beste muzikant, maar de prijzen gingen naar jongetjes met blauwe ogen. Daardoor heb ik nooit de drive verloren om met mijn trompet alle witte muzikanten, onder wie veel vrienden, te overtreffen.

2. Martin Luther King, 1965

Het vraaggesprek dat Martin Luther King met Playboy had, is het langste interview ooit met de leider van de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging. Het werd een diepgaand gesprek over zijn beweging, waarin King niet schroomde mensen en organisaties weg te zetten als extremistisch.

Het interview staat bol van aangrijpende verhalen uit zijn jeugd en King vertelt met nederige bewondering over de mensen die hij tegenkwam in zijn zoektocht naar vrijheid. Lees hier het complete interview.

Als je maar lang genoeg leeft met het gegeven dat er constant een einde aan je leven gemaakt kan worden, kom je vanzelf op het punt dat je dit filosofisch accepteert. Als ik vermoord word, zou dat de ziekelijke Amerikaanse maatschappij kunnen redden.”

3. Timothy Leary, 1966

In een tijd dat de Amerikaanse regering ‘oorlog’ voerde tegen LSD, interviewde Playboy LSD-goeroe Tomothy Leary. In 1966 werd de tripdrug illegaal in de Verenigde staten, ook het gebruik voor wetenschappelijk onderzoek werd verboden.

Leary was daarom de naar eigen zeggen religieuze beweging League for Spiritual Discovery begonnen. Het interview, waarin Leary LSD uitgebreid propagandeerde en de nationale politiek afmaakte, deed veel stof opwaaien en was een doorn in het oog van de Amerikaanse overheid. Lees hier het complete interview.

LSD is niet alleen een briljante drug, maar ook het beste afrodisiacum dat ooit is uitgevonden.

4. John Lennon en Yoko Ono, 1981

Iets minder dan een jaar voordat John Lennon voor zijn huis in New York werd vermoord, werd hij samen met zijn vrouw Yoko Ono door Playboy geïnterviewd. Het werd een legendarisch gesprek, omdat dit het laatste interview ooit van John Lennon bleek te zijn.

Het interview werd pas na zijn dood gepubliceerd, waardoor er een run op het betreffende nummer van Playboy ontstond. Lees het complete interview hier.

Iedereen heeft het altijd maar over het laatste album en het laatste concert van The Beatles. Maar ik ben 40 jaar oud, Paul McCartney 38, het is nog niet afgelopen. We hebben nog veertig jaar productiviteit voor ons en het moet raar lopen als onze paden elkaar niet nog eens kruisen.

5. Steve Jobs, 1985

Het interview dat Playboy met Appleoprichter Steve Jobs had, is vooral nu interessant om te lezen. In het gesprek blikt Jobs vooruit op de mogelijkheden van internet en voorspelt hij dat techbedrijven het gaan overnemen van de oude garde.

In het interview blijkt maar weer eens wat voor visionair Jobs is. Lees het complete interview hier. (Een ‘mustread’ voor iedere Applefan.)

De dood vind ik het mooiste onderdeel van het leven. Het zuivert het systeem van modellen die verouderd zijn.

Nederland

De Nederlandse Playboy blijft wel gewoon doorgaan met het publiceren van naaktfoto’s. „Het blijft zoals het was”, aldus hoofdredacteur Maarten Bloem tegen 3FM.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De vijf meest legendarische interviews in Playboy
Sluiten