Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 2 okt 2015 / 16:00 uur

12 dingen die je nog niet wist over Mahatma Gandhi

Het is vrijdag Internationale Dag van het Geweldloos Verzet. Op deze dag hoopt de VN mensen in te laten zien dat geweld nooit de goede oplossing is. Over de hele wereld worden lezingen gegeven over de kracht van het verzet zonder geweld.
Deze dag vindt jaarlijks plaats op 2 oktober, de geboortedag van Mohandas Karamchand Gandhi (2 oktober 1869 – 30 januari 1948), vaak Mahatma Gandhi genoemd. Gandhi was de leider van het geweldloze verzet in India en onder zijn leiding werd het land onafhankelijk. Deze 12 feiten over een van de grootste iconen die de aarde heeft gekend zijn minder bekend.

1. Gandhi vocht mee met Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog

In 1918 nam Gandhi deel aan een overheidscampagne van India om zich als vrijwilliger in te zetten voor het Britse leger.

2. Gandhi was voor één mondiale taal

Gandhi sprak zich uit voor het mondiale gebruik van Esperanto. „Ik ben voor één gemeenschappelijke kalender voor de hele wereld, net zoals ik ben voor één soort betaalmiddel voor iedereen en een hulptaal zoals Esperanto voor iedereen", zei hij ooit.

3. Gandhi werd vijf keer genomineerd voor de Nobelprijs

In 1937, 1938, 1939, 1947 en een paar dagen voor zijn dood in 1948 werd Gandhi genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De organisatie heeft nog steeds spijt dat hij er nooit een heeft gekregen.

In 1948 was dit de bedoeling, maar dat jaar werd er geen prijs uitgereikt „omdat er geen enkele levende kandidaat" in aanmerking kwam dat jaar. Later, toen de Dalai Lama in 1989 de prijs won, liet de voorzitter van het comité weten dat dit mede was besloten om Gandhi te eren.

4.De begrafenisstoet van Gandhi was 8 kilometer lang

5. Gandhi liep twee keer de wereld rond

Althans, in aantal kilometers. Van jongs af aan liep Ghandi 18 kilometer per dag, volgens berekeningen voldoende om twee keer de wereld rond te gaan.

6. Gandhi schreef naar vele ‘foute’ wereldleiders, waaronder Adolf Hitler

7. Gandhi was een inspiratiebron voor Steve Jobs

Gandhi was een enorme inspiratiebron voor Apple-oprichter Steve Jobs. Dat was volgens Jobs zelf de reden dat hij altijd een rond brilletje droeg.

8. Gandhi had een kunstgebit

Ja, Gandhi had een kunstgebit. Om dit geheim te houden, gebruikte hij deze alleen tijdens het eten. Daarna maakte hij het gebit schoon en bewaarde hij het in zijn lendendoek, zo is te lezen in de Encyclopedie van nutteloze feiten.

9. Gandhi had een Iers accent

Gandhi sprak Engels met een zwaar Iers accent. Zijn eerste docent Engels was namelijk een Ier.

9. In Nederland zijn 29 straten naar Gandhi vernoemd

10. Tussen 1893 en 1915 leefde Gandhi in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika leidde Gandhi als jonge advocaat jarenlang campagnes waarmee hij opkwam voor de Indiase minderheid. Hij wilde voorkomen dat Indiase onderdanen hetzelfde werden behandeld als Afrikaanse onderdanen.

11. Gandhi richtte drie voetbalclubs op

In Zuid-Afrika speelde Gandhi een grote rol in de oprichting van voetbalclubs in de steden Durban, Pretoria en Johannesburg. Iedere club kreeg dezelfde naam: Passive Resisters Soccer Club.

12. Gandhi had in de laatste jaren van zijn leven, waarin hij veel bereikte, geen enkele officiële titel in welke politiek stroming dan ook

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
12 dingen die je nog niet wist over Mahatma Gandhi
Sluiten