Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 9 sep 2015 / 11:36 uur

Onderzoek: Werken van 9 tot 5 is een marteling

Iedereen met een flink ochtendhumeur heeft het vast al vaker geroepen, maar nu is er echt wetenschappelijk bewijs. Van 9 tot 5 werken is namelijk een marteling voor lichaam en geest, zegt dokter Paul Kelley.

Volgens de professor, die onderzoek doet aan de Oxford University, is de standaard werkdag voor mensen niet goed. Iedereen onder de leeftijd van 55 lijdt namelijk onder deze werktijden. Volgens Kelley zouden werknemers veel meer baat hebben bij een werkdag die start na tien uur ‘s ochtends.

Biologische klok

Het heeft te maken met ons biologische klok, zo vertelt Kelley aan de Independent. Ons lichaam is afgestemd op het zonlicht waardoor we ons voor tien uur ‘s ochtends eigenlijk niet kunnen concentreren. We zijn ons daar niet van bewust, maar toch is dit op de lange termijn schadelijk voor het lichaam. Volgens Kelley kan ons lichaam op den duur sneller te maken krijgen met ziektes als diabetes en schizofrenie.

Slaaptekort

We leven in een samenleving die chronisch aan slaaptekort lijdt, zegt Kelley. „Vroeger opstaan is schadelijk voor het lichaam omdat je zo de fysieke, emotionele en prestatiegerichte systemen van je lichaam beïnvloedt. Je lever en je hart houden zich aan een ander patroon en je vraagt die organen zich twee of drie uur aan te passen. Dat lukt niet. Dit probleem stelt zich wereldwijd. Iedereen lijdt eronder en het is nergens voor nodig".

Lees ook: Wetenschappers ontdekken oorzaak van slaapziekte

Onderzoek

Om het onderzoek nog meer kracht bij te zetten is Kelley nu bezig met een onderzoek. Hiervoor heeft hij honderd scholen in Groot-Brittanie gevraagd om een deel 10-jarige om negen uur te laten starten met lessen en een deel om 10 uur. Zo wil de professor kijken of het later op de dag starten ook echt positieve invloed heeft op de prestaties van de leerlingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Werken van 9 tot 5 is een marteling
Sluiten