Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 17 sep 2015 / 09:11 uur

We willen elke 90 seconden opheldering in gesprek

‘Hè? Wie? Wat?’ Mensen vragen gemiddeld elke 90 seconden om opheldering in een gesprek. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Max Planck Instituut in Nijmegen, die is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One.

Lees ook: Blind én doof, het is de toekomst van Rick

Sprekers over de hele wereld gebruiken één keer per anderhalve minuut het woordje ‘hè?’, of ze stellen een specifieke vraag waarmee ze duidelijkheid proberen te krijgen over iets in het gesprek dat ze niet goed hebben begrepen.

Wat kunnen we hiermee, denk je misschien? De resultaten van het onderzoek kunnen van pas komen bij het verbeteren van computerprogramma’s die met mensen praten, zoals Siri en Google Now. Onderzoekers kunnen computers op een meer ‘menselijke’ manier laten reageren in gesprekken met gebruikers.

48 uur, 12 talen

De wetenschappers analyseerden in het kader van het onderzoek 48 uur aan gesprekken in 12 verschillende talen, waaronder Russisch, Chinees en Engels.

Dat in alle talen gemiddeld eens per 90 seconden op dezelfde manier om opheldering wordt gevraagd, is opmerkelijk. Taalwetenschappers gingen er lang vanuit dat de structuur van gesprekken sterk varieerde per taal en cultuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We willen elke 90 seconden opheldering in gesprek
Sluiten