Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 23 sep 2015 / 18:11 uur

Schotten hebben 421 woorden voor sneeuw

Sneeuw, andere woorden of uitdrukkingen voor dit woord hebben we niet in de Nederlandse taal. De Schotten daarentegen, hebben nu en in het verleden wel 421 verschillende woorden en uitdrukkingen gebruikt om sneeuw te beschrijven. Dat blijkt uit een nieuw naslagwerk van taalwetenschappers, meldt Nu.nl.

Lees ook: Vanaf 2017 is Chinees een examenvak

De woorden lopen uiteen van het voor de hand liggend ‘snaw’, dat letterlijk sneeuw betekent, tot ‘skelf’, een woord voor een bijzonder grote sneeuwvlok, en ‘feefle’, dat ‘om de hoek waaiende sneeuw’ betekent.

De bizar lange lijst met woorden voor sneeuw maakt onderdeel uit van de Historical Thesaurus of Scots, de meest volledige historische Schotse woordenlijst ooit. De lijst wordt samengesteld door wetenschappers van de Universiteit van Glasgow.

Woordenboeken

De wetenschappers categoriseerden alle woorden uit Schotse woordenboeken, van de eerste edities tot nu. Daarnaast riepen ze inwoners van Schotland op bijzondere woorden in te sturen. De eerste woordenlijsten zijn nu gepubliceerd.

De lijsten bevatten alleen nog de categorieën sport en weer. Deze zijn gekozen omdat het onderwerpen zijn waar veel over wordt gesproken in Schotland. Volgens hoofdonderzoeker Susan Rennie is het dan ook niet zo vreemd dat er in de Schotse taal veel woorden bestaan voor sneeuw.

„Het weer is al eeuwenlang een belangrijk deel van het leven voor mensen die in Schotland wonen”, verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Glasgow. „Het grote aantal verschillende woorden laat zien hoe belangrijk het voor onze voorouders was om te communiceren over het weer, dat veel invloed had op hun dagelijkse bezigheden.”

Nog meer?

Het is goed mogelijk dat het aantal Schotse woorden voor sneeuw de komende maanden nog verder zal groeien door inzendingen van het Schotse publiek. „Er worden misschien nog andere woorden gebruikt waarvan we ons niet bewust zijn, daarom hebben we de hulp van het publiek ingeroepen", aldus de onderzoeker.

Vaak wordt beweerd dat de Inuit, de Eskimo’s in Groenland en Canada, de meeste woorden voor sneeuw hebben. Tot nu toe is er echter nooit een onderzoek uitgevoerd waarbij het aantal woorden voor sneeuw in de taal van de Inuit op wetenschappelijke wijze is vastgesteld.

In dit filmpje vertelt onderzoeker Susan Rennie meer over het project:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schotten hebben 421 woorden voor sneeuw
Sluiten