Alrik de Jong
Alrik de Jong Good vibes 18 sep 2015 / 13:40 uur

Linkse stemmers vloeken meer op Twitter

Linkse stemmers vloeken meer en zijn in het algemeen emotioneler in hun bewoordingen op Twitter. Althans, in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Queen Mary University of Londen.

‘Fuck’ en ‘shit’

Onderzoekers namen bijna een miljoen berichten onder de loep van volgers van zowel democratische als republikeinse partijen op Twitter. Daaruit blijkt onder meer dat bij democraten ‘fuck’ en ‘shit’ in de top tien meest gebruikte woorden staan. Ook zijn ‘love’, ‘like’ en ‘happy’ veelgebruikte termen. Republikeinen daarentegen gebruiken juist heel weinig emotionele bewoordingen.

Lees ook: Donald Trump blijft schelden en is ongekend populair
Lees ook: Hillary Clinton: droomkandidaat, of juist niet?

Ik-vorm

De onderzoekers hebben, met de bestaande sociaal-psychologische inzichten in acht genomen, een verklaring voor de verschillen, schrijft The Telegraph. Democraten zouden individualistischer zijn, waardoor ze vaker vanuit de ik-vorm twitteren. En volgens de onderzoekers ben je als individu sneller geneigd ongenuanceerd je mening te uiten.

Republikeinen zouden hun identiteit in tegenstelling tot de democraten ontlenen aan de groep waartoe ze behoren. Zij twitteren meestal in de meer bescheiden wij-vorm. Dat groepsgevoel zou ook de reden zijn dat republikeinen, zoals ook uit het onderzoek blijkt, gemiddeld veel meer volgers hebben dan democraten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Linkse stemmers vloeken meer op Twitter
Sluiten