Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 14 sep 2015 / 12:09 uur

Kunnen bananen dodelijk zijn?

De banaan is een van de populairste fruitsoorten ter wereld. Toch zijn er mensen die beweren dat teveel bananen eten levensgevaarlijk kan zijn. Maar is dat nu echt waar?

Kaliumgehalte

Bananen zitten vol vitaminen en mineralen, dus zijn ze eigenlijk hartstikke goed voor je. Waarom denken mensen dan dat ze je fataal kunnen worden? Dat heeft te maken met het feit dat bananen kalium bevatten. Hoe gevaarlijk is kalium dan?

In feite is kalium noodzakelijk voor een individu om te kunnen overleven en het is te vinden ,,in elke cel van het lichaam”, aldus Catherine Collins, diëtist bij het St. George’s Hospital in Londen. ,,We gebruiken het om energie op te wekken die de cel helpt goed te functioneren. Het houdt je hartslag stabiel, triggert de afgifte van insuline uit de alvleesklier om je bloedsuiker op peil te houden en, nog belangrijker, het houdt je bloeddruk onder controle.”

Lees ook: ‘Tot 5 koppen koffie per dag is goed voor het hart’

Aan de andere kant is het gevaarlijk wanneer het kaliumniveau in het lichaam te laag of te hoog wordt. Dat kan leiden tot een onregelmatige hartslag, maagpijn, misselijkheid en diarree. Kaliumchloride is ook een van de chemicaliën die in dodelijke injecties in de VS worden gebruikt. Hoge doses kunnen namelijk leiden tot een harstilstand.

‘Onmogelijk voor gezond persoon’

Volgens Collins is het voor een gezond persoon ,,onmogelijk een overdosis aan bananen binnen te krijgen”. ,,Je moet echt zo’n 400 bananen per dag eten om een kaliumgehalte op te bouwen die tot een hartstilstand kan leiden”, legt ze uit aan BBC. ,,Bananen zijn niet gevaarlijk, in feite zijn ze juist heel goed voor je.”

Er zijn overigens wel mensen die beter van producten die rijk zijn aan kalium af kunnen blijven. Volgens Collins betreft dit vooral mensen met een nierziekte. ,,Een zeer lage nierfunctie kan in potentie leiden tot het opbouwen van een schadelijke hoeveelheid kalium in het bloed. Zij kunnen zich namelijk niet ontdoen van de mineralen wanneer ze plassen. In theorie is het mogelijk dat iemand met een nierziekte overlijdt aan een hoog kaliumgehalte in het bloed, doordat ze teveel voeding dat rijk is aan kalium hebben geconsumeerd.”

Voor gezonde mensen geldt dat echter niet. Volgens UK’s National Health Service zouden volwassenen per dag zo’n 3.500 milligram kalium per dag binnen moeten krijgen. Dat betekent dat een gezond persoon zo’n 7,5 banaan kan consumeren voor dit aanbevolen niveau is bereikt.

Reageer op artikel:
Kunnen bananen dodelijk zijn?
Sluiten