Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 11 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Het is mens eigen om lui te zijn

Hang jij de hele dag onbewegelijk op de bank en is het al te veel moeite om de afstandsbediening van de televisie te pakken? Daar kan je niks aan doen. Luiheid is namelijk een natuurlijke eigenschap van de mens. We zoeken onbewust naar de meest efficiënte manier om te bewegen, dat hebben Canadese wetenschappers ontdekt.

Lees ook: Een onopgemaakt bed roeit huisstofmijt uit

Het menselijk brein probeert onbewust zo zuinig mogelijk met energie om te gaan volgens onderzoekers van de Simon Fraser Universiteit. ,,We hebben ontdekt dat mensen de manier waarop ze lopen veranderen als ze zo een kleine beetje energie kunnen besparen,” vertelt onderzoeker Max Donelan aan Eurekalert. ,,Mensen willen zo min mogelijk energie verbruiken. Ze kiezen de kortste weg en gaan liever zitten dan staan. Dit is de fysiologische basis voor die luiheid.”

Slim

De onderzoekers lieten mensen met speciale pakken op een loopband lopen. Door die pakken werden bepaalde lichaamsdelen zwaarder belast, bijvoorbeeld de knieën. De proefpersonen pasten daar zonder daar zelf bij na te denken hun pas op aan, zodat het lopen minder moeite kostte. Dat is een indrukwekkende prestatie van het brein, zegt onderzoeker Jessica Selinger.,,Je moet slim zijn om lui te kunnen zijn."

Datzelfde proces zorgt ervoor dat je bij bijvoorbeeld hardlopen zo min mogelijk energie gebruikt. Hoe meer je een bepaalde inspanning doet, hoe efficiënter je lichaam daarin wordt. Dat is slecht nieuws voor mensen die zo willen afvallen. ,,Je zou willen dat je juist minder efficiënt was als je sport”, zegt Selinger tegen CBS News.

Nuttig

Aan de andere kant is het mechanisme voor duursport erg nuttig, zegt ze. ,,Als je een langeafstandswedstrijd loopt, wil je zo veel mogelijk energie bewaren zodat je het tot aan het eind vol kunt houden.” De resultaten van het onderzoek zijn donderdag gepubliceerd in het blad Current Biology.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het is mens eigen om lui te zijn
Sluiten