Rens Oving
Rens Oving Good vibes 28 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Grote ontdekking op Mars, maar wat is het?

Grote opwinding onder astronomen en andere ruimtevaartliefhebbers. De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA gaat namelijk een grote wetenschappelijke doorbraak in het onderzoek naar Mars bekend maken.

Enorme vondst

NASA spreekt zelf van een enorme wetenschappelijke vondst op Mars , die maandag, 17:30 uur (Nederlandse tijd), bekend gemaakt zal worden. Mogelijk gaat het om een ontdekking van de robot Curiosity die al meer dan twee jaar op de planeet rondrijdt.

Uiteraard gonst het inmiddels van de geruchten. Want wat zou dat dan kunnen zijn.

Lees ook: Pluto na 9 jaar reizen eindelijke bereikt

Leven

Stiekem hoop je op een Marsmannetjes maar de kans op dergelijk, intelligent, leven op Mars is zo goed als uitgesloten. Wel zijn er op de rode planeet aanwijzingen gevonden voor het bestaan van eencellige organismen. Maar dit was al bekend, en ondanks bodemmonsters moeilijk te bewijzen.

Stromend water

Volgens de website NASA Watch gaat het dan ook om iets heel anders. Een van de sprekers, Lujendra Ojha, doet al jaren onderzoek naar sporen van water op de rode planeet. Dat er iets bekend wordt gemaakt over water op Mars ligt daarom voor de hand.

Mogelijk wordt er zelfs meer bekend over een zoutlaag die zich op het rode oppervlakte vormt en in het warme seizoen verdampt. Vermoedt wordt dat ook stromend water een rol speelt bij dit proces. Hoe dit precies zit is nog niet bekend omdat niemand weet waar het water vandaan zou kunnen komen.

Lees ook: Caféweetje: Maan wordt groter, feller en bloedrood

Uiteraard is de vondst van water op Mars een grote doorbraak omdat water een belangrijke voorwaarde voor leven op een planeet is. De kans dat er ook echt leven op Mars wordt aangetroffen blijft overigens klein, daarvoor is het te koud en is er te weinig water.

Marshenge

Hoewel de ontdekking dus waarschijnlijk iets met water te maken heeft zijn er genoeg andere Marsmysteries die op een antwoord wachten. Zoals de rotsen van ‘Marshenge’ waarvan sommigen denken dat ze een aanwijzing zijn voor een oude, uitgestorven, cultuur.

NASA

Wil je tijdens de persconferentie op de eerste rij zitten? Dan kun je de hele onthulling volgen via NASATV.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote ontdekking op Mars, maar wat is het?
Sluiten