Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Good vibes 27 sep 2015 / 10:20 uur

Caféweetje: Maan wordt groter, feller en bloedrood

Het zou niet misstaan in een horrorfilm. Een vergrote, felle bloedrode maan. In de nacht van zondag op maandag is dit werkelijkheid en vindt een supermaansverduistering plaats.

Lees ook: Kippen gaan op stok tijdens zonsverduistering

Als er geen wolken zijn, is de maansverduistering in Nederland van begin tot eind te volgen. De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan tegelijk gebeurden, was in 1982.

Bij een volledige verduistering kleurt de maan koperrood, dat heet een bloedmaan. Als de maan groter is dan anders en meer licht geeft, heet dat een supermaan.

De volledige verduistering, waarbij de maan zich helemaal in de schaduw van de aarde bevindt, begint om 2.11 uur. Tussen 4.11 uur en 5.24 uur is het hoogtepunt. Dan is de maan rood. Rond 7.24 uur is het voorbij. De volgende volledige eclips die in Nederland grotendeels goed te volgen is, is in 2019.

In de schaduw

De maansverduistering is aan het zuidwestelijk deel van de hemel te zien en komt daarbij steeds lager boven de horizon te staan. Op het moment dat de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevindt, valt er geen direct zonlicht meer op de maan. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.

Bewolking

Mist en laaghangende bewolking kunnen wat roet in het eten gooien, voorspelt Weeronline. De kans op een bewolkte hemel is het grootst in het noorden van het land en het kleinst in het zuidwesten. Vroeg kijken, geeft volgens de meteorologen de beste kans om de maansverduistering te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Maan wordt groter, feller en bloedrood
Sluiten