Bianca Brasser
Bianca Brasser Good vibes 14 sep 2015 / 13:47 uur

Caféweetje: Hoe zit het met die zonsverduistering

Aan amateur eclipsbrilletjes is nauwelijks nog te komen en sterrenkundigen zijn in opperste staat van paraatheid. De maan schuift vrijdag voor de zon langs en daardoor ontstaat een zonsverduistering, oftewel eclips. Voor iedereen die dit moment bewust wil meemaken of met eclipsfeitjes wil scoren in de kroeg, zette Metro de belangrijkste weetjes op een rij. Geen tijd voor deze zonsverduistering? Dan heb je in 2026 weer een kans.

Wat gaat er gebeuren?

De maan schuift voor de zon langs. En hoewel de maan 400 keer kleiner is, zal deze, vanaf de aarde gezien, de zon toch (grotendeels) bedekken. Dat komt omdat de zon 400 keer zo ver weg staat. Wie vanuit Nederland kijkt zal de zon voor maximaal 85 procent achter de maan zien verdwijnen.

(Graphic: ANP)

Licht schemerig of pikkedonker?

Dat ligt er aan waar op de wereld je je bevindt. Hier in Nederland wordt het volgens Rob van den Berg, directeur Space Expo Noordwijk ,,minder donker dan schemerig." Het dunne sikkelvormige lichtstreepje dat overblijft van de zon is nog behoorlijk fel. We zullen daarom vooral merken dat schaduwen scherper worden. Vergelijkbaar met een bewolkte dag. Boven de Atlantische Oceaan, op de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool is het een ander verhaal. Hier zal een totale zonsverduistering zijn. ,,En dan wordt het ineens echt pikkedonker", zegt Van den Berg. ,,Vogels stoppen met fluiten en sterren zijn te zien. Twee minuten later is het weer licht. Een bizarre gebeurtenis."

 
(Graphic: ANP)

Wat zien wij dan in Nederland?

,,Het lijkt alsof er een steeds grotere hap uit de zon wordt genomen", zegt Van den Berg. Waarschijnlijk zijn er ook zonnevlekken op de zon te zien. Wie dit alles wil aanschouwen doet er goed aan een eclipsbrilletje op te zetten om schade aan de ogen en zelfs blindheid te voorkomen. Een ‘doodgewone’ zonnebril beschermt volgens Van den Berg absoluut onvoldoende en bovendien is het randje zon nog zo fel, dat er nauwelijks iets te zien is zonder eclipsbril.

Geen eclipsbril weten te bemachtigen? Voor de creatievelingen onder ons is er zo iets in elkaar te flantsen, waardoor met het blote oog in de zon kijken niet hoeft en de eclips toch kan worden waargenomen op een velletje wit papier.

(Graphic: Pearle)

Waar moet je zijn in Nederland?

In elk geval niet op een plaats waar het bewolkt is. Dan zie je niks, behalve dan wolken. Meteorologen van MeteoGroup voorspellen met behoorlijke zekerheid dat het in Brabant, Gelderland en Limburg en in delen van Zeeland, Utrecht en Overijssel helder zal zijn. Meteorologen van Weeronline.nl houden iets meer een slag om de arm. Zij denken ook dat het midden en het zuiden, met uitzondering van Zuid-Limburg, de grootste kans op ‘zonnig’ weer maken. ,,Maar als het even tegenzit, is het in het hele land grijs", voegt hun meteoroloog er aan toe.

Hoe laat?

Tussen 9:30 uur en 11:45 uur schuift de maan voor de zon. Het hoogtepunt van de eclips zal in Nederland iets over half 11 zijn.

En hoe bijzonder is dit alles nu eigenlijk?

De laatste vergelijkbare zonsverduistering in ons land was in 1999. De volgende zal in 2026 zijn. Een totale verduistering komt gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar ergens op deze wereld voor. Vrijdag is dat voor een groot deel boven de oceaan. Cruisemaatschappijen organiseren daarom speciale zonsverduisteringsreisjes. Midden op zee kunnen liefhebbers zo een totale zonsverduistering mee maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Hoe zit het met die zonsverduistering
Sluiten