Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 28 sep 2015 / 10:31 uur

Caféweetje: Een week in hut tijdens Loofhuttenfeest

Wat weet jij van het Loofhuttenfeest? Het Loofhuttenfeest, of Soekot, is een joods feest dat op 28 september van start gaat en zeven dagen duurt. Tijdens deze zeven dagen herdenken de joden hoe hun volk veertig jaar lang in hutten in de woestijn leefde.

Net als veel andere joodse gedenkdagen herinnert het Loofhuttenfeest aan de gebeurtenissen in het oude testament.

Uittocht uit Egypte

In het oude testament staat beschreven hoe Mozes de uittocht van het joodse volk uit Egypte leidt. Het volk leefde daar in slavernij, maar Mozes krijgt van God te horen dat hij het joodse volk uit Egypte moet leiden. Daarop verzoekt hij de farao hen te laten gaan. Wanneer de farao weigert, wordt het land geteisterd door diverse plagen. Bij de tiende plaag geeft de farao zich gewonnen en laat hij de joden gaan.

Lees ook: Caféweetje: Alles over Pasen

Al snel daarna bedenkt de farao zich en stuurt hij zijn leger achter de joden aan. Mozes leidt zijn volk de zee in, waar het water voor hen wijkt. Wanneer het leger van de farao de zee ingaat, wijkt het water niet en verdrinken de soldaten.

Vervolgens leven de joden veertig jaar lang in de woestijn en hebben ze honger en dorst. Velen verlangen terug naar de ‘goede tijd’ in Egypte, toen ze in ieder geval te eten en te drinken hadden. Mozes slaagt er uiteindelijk in het volk bij elkaar te houden.

Mozes, die in die periode ook de tien geboden ontvangt, weet het volk uiteindelijk naar het Beloofde Land te leiden. Zelf zal hij dat land nooit bereiken. Vanaf de berg Nebo werpt hij een laatste blik op het land. Hij overlijdt daarna op 120-jarige leeftijd.

Herdenking

Tijdens het Loofhuttenfeest wordt deze periode van 40 jaar herdacht. Joodse gezinnen maken doorgaans een hut (een Soeka) in hun tuin. Aan zo’n hut zitten wel wat eisen: het dak moet van takken en bladeren van bomen en ander plantaardig materiaal zijn gemaakt. Verder zijn er eisen opgesteld over hoe de hut moet worden opgezet. De hut wordt versierd met groenten en vruchten. Een palmtak (loelav), twee wilgentakken (arava) en drie mirretakken (hadas) worden gebundeld tot een loelav. Daar wordt een citrusvrucht (etrog) aan toegevoegd. Deze loelav staat symbool voor vreugde.

Jonge ultraorthodoxe joodse mannen gluren vanuit hun Soeka (hut) naar buiten. Foto: EPA.

Gedurende het Loofhuttenfeest leven joodse mensen in deze hutten, waarin ze eten en luisteren naar verhalen over de tocht van de joden. Op de eerste twee dagen van de Soekot wordt niet gewerkt.

Lees ook: Caféweetje: Waarom tweede kerstdag?

Het Loofhuttenfeest is in principe een feest dat wordt gevierd door aanhangers van het jodendom, maar ook steeds meer christenen zouden aan het feest deelnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Een week in hut tijdens Loofhuttenfeest
Sluiten